Verslag van de vergadering van 9 oktober 2018 (2018/2019 nr. 3)

Aanvang: 14.00 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ingekomen is een brief van mevrouw Teunissen d.d. 5 oktober 2018, waarin zij meedeelt dat zij per 10 oktober 2018 haar lidmaatschap van de Eerste Kamer wenst te beëindigen in verband met aanvaarding van het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Ik zal de Voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van het ontslag op de hoogte stellen.

Ingekomen is een brief van de voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 oktober 2018 aan de Voorzitter van de Eerste Kamer, houdende het verzoek om vragen over de oprichting Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen door te geleiden naar de minister van Economische Zaken en Klimaat. Daartoe heeft de commissie EZK/LNV een conceptbrief bijgevoegd. Beide brieven liggen in de zaal ter inzage. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met het verzoek van de commissie voor EZK/LNV en de brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat heeft verenigd.

Ingekomen zijn vijf beschikkingen van de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van:

de heer A. Bosman tot lid van de NAVO Parlementaire Assemblee, in plaats van de heer J.H. ten Broeke;

de heer S.M.G. Koopmans tot plaatsvervangend lid van de NAVO Parlementaire Assemblee, in plaats van de heer A. Bosman;

de heer S.M.G. Koopmans tot plaatsvervangend lid van de OVSE-Assemblee, in plaats van mevrouw B. Becker;

de heer A.A. Aartsen tot lid van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie, in plaats van mevrouw A.J.M. Laan-Geselschap;

de heer W.R. van Haga tot plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, in plaats van de heer S.M.G. Koopmans;

mevrouw M.F. Andriessen tot lid van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad.

Op verzoek van de fractie van GroenLinks heb ik aangewezen de heer Binnema als lid van de commissies voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV), voor Financiën (FIN) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) in de bestaande vacatures.

Op verzoek van de fractie van D66 heb ik aangewezen mevrouw Vink als lid van de commissies voor Immigratie & Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ), voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de bestaande vacatures.

De Kamer heeft diverse voornemens tot het sluiten, vaststellen, wijzigen of verlengen van verdragen, protocollen en overeenkomsten ontvangen. Ik stel vast dat voor deze voornemens de termijnen zijn verstreken en dat wat deze Kamer betreft aan uitdrukkelijke goedkeuring van de volgende voornemens geen behoefte bestaat: 23908 (R1519), BZ; 24493 (R1557), BI; 29754, A; 35002, A; 35014, A; 35017, A; 35018, A; 35019, A; 35020, 1; 35021, A.