Stemming moties Rapport werkgroep zelfevaluatie naar aanleiding van de toeslagenaffaire



Verslag van de vergadering van 15 november 2022 (2022/2023 nr. 7)

Aanvang: 15.30 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Rapport werkgroep zelfevaluatie naar aanleiding van de toeslagenaffaire

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het rapport van de werkgroep zelfevaluatie naar aanleiding van de toeslagenaffaire (2003-2019),

te weten:

  • de gewijzigde motie-Koole c.s. over onderzoek naar nadere uitwerking van elk van de vijf aanbevelingen van de werkgroep zelfevaluatie (CXLVIII, letter E, was letter B);
  • de motie-Koole over kennisgeving van alle rapporten van de Nationale ombudsman aan de Eerste Kamer en een jaarlijks gesprek (CXLVIII, letter C);
  • de motie-Verkerk c.s. over een toets op doenvermogen door de burger van (fiscale) wetsvoorstellen (CXLVIII, letter D).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Aan de orde zijn de stemmingen. We beginnen met de stemming over de gewijzigde motie CXLVIII, letter E, de gewijzigde motie van het lid Koole c.s. over onderzoek naar nadere uitwerking van elk van de vijf aanbevelingen van de werkgroep zelfevaluatie. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Mevrouw De Bruijn-Wezeman namens de VVD.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw De Bruijn-Wezeman i (VVD):

Dank u wel, voorzitter. Over alle drie de moties in één keer, als u dat goedvindt.

De gewijzigde motie-Koole. De VVD-fractie is het ermee eens dat er procesafspraken moeten worden gemaakt voor de nadere uitwerking van de aanbevelingen die nog niet belegd zijn. In de motie wordt expliciet gesproken over vijf aanbevelingen. In mijn inbreng heb ik aangegeven dat de VVD-fractie tegen de aanvankelijk geformuleerde aanbeveling 5 is. Namens de werkgroep is een nadere nuancering gegeven aan deze aanbevelingen die mijn fractie meer comfort biedt. Alles overwegende zullen wij dan ook voor deze motie stemmen.

De voorzitter:

Gaat u door.

Mevrouw De Bruijn-Wezeman (VVD):

De motie-Verkerk. De VVD-fractie steunt ook hier de aanbevelingen om meer grip te krijgen op het toetsen van het doenvermogen van burgers tijdens het wetgevingsproces. Wij vinden de oproep aan de regering zoals die in de motie is geformuleerd echter te onduidelijk en beperkt. Wij waarderen overigens de pogingen van de indiener van de motie om nog een wijziging voor te stellen waarop de VVD-fractie wel kon instemmen met de motie. Helaas is dat vanwege onze eigen bureaucratische regels niet gelukt; wellicht straks ook een aandachtspunt voor de commissie CARO. De VVD-fractie zal dat overwegende toch tegen deze motie moeten stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel.

Mevrouw De Bruijn-Wezeman (VVD):

Dan de "motie-Koole 2", zo noem ik die maar even, over de Ombudsman. De VVD-fractie is ook voor een jaarlijks gesprek met de Ombudsman en eventueel andere instanties die ons kunnen helpen om het burgerperspectief beter in beeld te brengen. Deze motie is behoorlijk sturend richting specifiek de Ombudsman. Verder hebben we ook goed gehoord dat de voorzitter van de werkgroep heeft gezegd dat er al afspraken liggen met de Ombudsman en dat er rapporten deze kant uit komen. Wij vinden deze motie dus overbodig en zullen ertegen stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw De Bruijn-Wezeman. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? De heer Otten namens de Fractie-Otten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Otten i (Fractie-Otten):

Dank, voorzitter. Wat dit uitgebreide debat over de zelfevaluatie wat ons betreft aangetoond heeft, is vooral dat een kritische houding van de Eerste Kamerleden bij de behandeling van de wetsvoorstellen het allerbelangrijkste is en dat men misschien minder op basis van partijdiscipline moet gaan stemmen en meer naar de wetsvoorstellen moet kijken. De oplossing van dit probleem ligt wat ons betreft niet in het optuigen van extra procedures en bureaucratie; dat is net ook al door meerdere mensen gezegd. Daarom zullen wij tegen de motie op letter C en tegen de motie op letter D stemmen. Maar we willen wel een ordentelijke afwikkeling van dit zelfevaluatieproces, en daarom zullen we voor de motie-Koole op letter E over de CARO stemmen.

Dank.

De voorzitter:

Dank, meneer Otten. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen op dit moment? Dat is niet het geval. Dan stemmen we nu over de gewijzigde motie met letter E van het lid Koole c.s. over onderzoek naar nadere uitwerking van elke van de vijf aanbevelingen van de werkgroep zelfevaluatie.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de gewijzigde motie-Koole c.s. (CXLVIII, letter E, was letter B).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de VVD, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fractie van de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie CXLVIII, letter C, de motie van het lid Koole over kennisgeving van alle rapporten van de Nationale ombudsman aan de Eerste Kamer en een jaarlijks gesprek. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Koole (CXLVIII, letter C).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, de ChristenUnie, het CDA, FVD en Fractie-Frentrop voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie-Otten, de PVV, de SGP, de VVD en 50PLUS ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie CXLVIII, letter D, de motie van het lid Verkerk c.s. over een toets op doenvermogen door de burger van (fiscale) wetsvoorstellen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Verkerk c.s. (CXLVIII, letter D).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Fractie-Otten, de PVV en de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt en alle aanwezigen op de publieke tribune.