Stemming Afschaffing verhuurderheffing



Verslag van de vergadering van 20 december 2022 (2022/2023 nr. 14)

Aanvang: 14.18 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Afschaffing verhuurderheffing

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Intrekking van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II (afschaffing verhuurderheffing) (36219).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij nu over het onthamerde wetsvoorstel 36219, Intrekking van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II, kortweg de afschaffing van de verhuurderheffing. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Kox namens de SP.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Kox i (SP):

Voorzitter. De SP is blij met de finale afschaffing van de verhuurderheffing, maar boos dat opeenvolgende regeringen deze heffing vol perverse prikkels negen jaar lang overeind hielden tegen beter weten in. Daardoor zijn de huren onnodig verhoogd, woningbouwprogramma's onnodig verlaagd en sociale huurwoningen onnodig in de uitverkoop gedaan ten koste van onmetelijk leed voor huurders en woningzoekenden. Na de bruteringsoperatie in de jaren negentig was de verhuurderheffing de brutaalste en domste aanval op de sociale volkshuisvesting. Het berouw komt na de zonde, maar beter laat dan nooit. Laten we daarvan leren en nu vol gas geven om de huren te verlagen, de woningvoorraad te vergroten en de wachtlijsten weg te werken. De SP stemt vanzelfsprekend voor de afschaffing van de verhuurderheffing en hoopt dit keer op een unanieme senaat.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Kox. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Dan stemmen we bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.