Stemming motie Toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond



Verslag van de vergadering van 17 januari 2023 (2022/2023 nr. 15)

Aanvang: 14.02 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het Voorstel van wet van de leden Hammelburg, Bromet en De Hoop houdende verandering in de Grondwet, strekkende tot toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond,

te weten:

  • de motie-Kox c.s. over het plaatsen van de redactie van het algemeen verbod vóór de specifieke non-discriminatiegronden (35741, letter E).

(Zie vergadering van 20 december 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij tot slot over de motie 35741, letter E, de motie van het lid Kox c.s. over het plaatsen van de redactie van het algemeen verbod vóór de specifieke non-discriminatiegronden.

Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Mevrouw Baay-Timmerman namens 50PLUS.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Baay-Timmerman i (50PLUS):

Dank u wel, voorzitter. De motie van collega Kox onderschrijft enigszins hetgeen ik zojuist bij het wetsvoorstel al naar voren heb gebracht, namelijk: leg de nadruk op een algeheel geformuleerd discriminatieverbod dat onverkort geldt voor 17 miljoen Nederlanders. Dát verbod dient centraal te staan. Alle specifiek genoemde discriminatieverboden, waarvan er altijd wel een zal ontbreken, behoren daarvan te worden afgeleid.

50PLUS onderschrijft dan ook het verzoek in de motie om na te gaan of het algemeen discriminatieverbod vooraf geplaatst kan worden ten opzichte van de daarop volgende specifieke discriminatieverboden. Mijn fractie zal dus de motie steunen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Baay. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Wij stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Kox c.s. (35741, letter E).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de ChristenUnie, het CDA, de VVD en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, de SGP, FVD en Fractie-Frentrop ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn wij gekomen aan het einde van de stemmingen en de vergadering. Ik dank alle leden, de minister, de initiatiefnemers en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt, evenals de aanwezigen op de publieke tribune.