Stemming Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit



Verslag van de vergadering van 27 februari 2024 (2023/2024 nr. 21)

Aanvang: 14.13 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën voor het jaar 2024 (Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit) (36499).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij tot slot over het wetsvoorstel 36499, Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën voor het jaar 2024, de incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Martens van PvdA-GroenLinks. Ik moet zeggen: GroenLinks-PvdA. Ik wist niet dat het zo gevoelig lag. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Martens i (GroenLinks-PvdA):

Dat is heel belangrijk!

Voorzitter. Dit is een belangrijke stemming. Dictatoriaal imperialisme staat tegenover een vrij, democratisch Oekraïne. Het zijn grote woorden, maar de geschiedenis kijkt mee of Europa deze dappere mannen en vrouwen die strijden voor hun vrijheid, en ook voor onze vrijheid en veiligheid, blijft steunen. Steun is dus zowel een morele plicht als landsbelang. Mijn fractie zal met overtuiging voor dit wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Martens. De heer Van Rooijen van 50PLUS.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Wij krijgen niet vaak de kans om zo duidelijk massaal onze steun voor Oekraïne uit te spreken. Namens mijn fractie doe ik dat hierbij. Wij steunen het voorstel van harte.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Rooijen. Mevrouw Visseren-Hamakers, Partij voor de Dieren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Visseren-Hamakers i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. Gezien de belangen die spelen op dit moment stemt de fractie van de Partij voor de Dieren voor de begrotingswijziging ten behoeve van de Oekraïne Faciliteit. We gaan er hierbij van uit dat onverkort uitvoering zal worden gegeven aan de motie-Ouwehand/Thieme op stuk nr. 821 (28286), ingediend op 22 september 2015, waarin de regering wordt opgeroepen om geen financiële steun te verlenen aan megastallen in het buitenland, inclusief steun aan de productie van veevoer. Mocht blijken dat de Oekraïne Faciliteit toch voor dergelijke activiteiten wordt aangewend, zal dit consequenties hebben voor onze positiebepaling in de toekomst.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Visseren-Hamakers. Gaat uw gang. Volt.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Hartog i (Volt):

Heel kort, voorzitter. De Voltfractie steunt deze wet natuurlijk. Wij zullen ook, waar daartoe geroepen, in alle 27 lidstaten dit als Volt steunen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Hartog. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV en FVD ertegen, zodat het is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.