Dinsdag 20 mei 2025, commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)




Agenda

1.Vaststellen agenda (LET OP: VERGADERING IS AANSLUITEND AAN I&A/JBZ + J&V)

2.32317, PH / nr. 938

 Verzoek instemming aanvaarding toetreding van Belize tot het Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996

Beslispunt

Adviseert de commissie aan de Kamer:

  • 1. 
    om het instemmingsverzoek te honoreren en bijgevoegde conceptbrief als hamerstuk door te geleiden naar de plenaire vergadering van 27 mei 2025) OF
  • 2. 
    om niet (stilzwijgend) in te stemmen, omdat de commissie bijvoorbeeld nog vragen wil stellen in verband met bezwaren tegen de toetreding?

NB. In het tweede geval zal een brief worden doorgeleid naar de plenaire vergadering ter besluitvorming over de onthouding van instemming. Bijgevoegde conceptbrief zal dan worden aangepast naar een commissiebrief en worden aangevuld met een motivering, en worden voorgelegd aan de plenaire vergadering. Overigens kan de commissie ook besluiten in te stemmen en separaat vragen ter verheldering te stellen.

Toelichting

Bij brief van 14 mei 2025 heeft de staatssecretaris Rechtsbescherming de Kamer gevraagd in te stemmen met medewerking van de Nederlandse regering aan de totstandkoming van een Raadsbesluit tot het niet maken van bezwaar tegen de toetreding van Belize tot het Haags Kinderbeschermingsverdrag 1996 (HKBV). Gebruikelijk is dat dergelijke verzoeken expliciet gewogen worden in commissieverband en vervolgens ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gehele Kamer.

Raadsbesluit t.a.v. Belize - Toetreding

  • De Nederlandse inzet is sinds jaar en dag gericht op een zo groot mogelijk bereik van het HKBV. Dit is in het belang van alle kinderen die verhuizen van het ene land naar het andere.
  • Belize heeft op 12 december 2024 medegedeeld dat het wil toetreden tot het HKBV.
  • De termijn van zes maanden voor het maken van bezwaar tegen de voorgenomen toetreding eindigt derhalve op 12 juni 2025.
  • In artikel 58 lid 1 van het HKBV is bepaald dat in beginsel iedere staat kan toetreden tot het verdrag door middel van indiening van een akte van toetreding bij de depositaris (voor het HKBV is dit Nederland). De toetreding heeft slechts gevolg tussen de toetredende staat en de verdragssluitende staten bij uitblijven van bezwaar binnen zes maanden na ontvangst van de kennisgeving van de akte van toetreding door de despositaris (artikel 58 lid 3 van het HKBV). Omdat een clausule over regionale organisaties voor economische integratie (REIO-clausule) in het HKBV ontbreekt, kan de Europese Unie geen partij worden bij het verdrag. Als de Europese Unie iets wil ondernemen inzake het verdrag, kan dit uitsluitend via de lidstaten, handelend in het belang van de Europese Unie.
  • Uit de informatie van de Nederlandse centrale autoriteit bij het verdrag volgen geen bezwaren tegen de toetreding van Belize bij het verdrag.
  • Besluitvorming over het al dan niet bezwaar maken tegen de toetreding van Belize tot het HKBV is ook binnen Europa nog in voorbereiding. Een (ontwerp)besluit is daarom nog niet openbaar beschikbaar. Het is voor het Nederlandse parlement wel in te zien via het delegates portal. Ook is dit Limité document besloten bijgevoegd aan dit agendapunt.

Procedure bij de Eerste Kamer

  • De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de Kamer(s) op 14 mei 2025 verzocht om in te stemmen met medewerking van de Nederlandse regering aan de totstandkoming van het Raadsbesluit tot het niet maken van bezwaar tegen toetreding van Belize tot het HKBV.
  • Er geldt een termijn van vijftien kalenderdagen vanaf het moment waarop het ontwerp-Raadsbesluit aan de Kamer is voorgelegd. Deze termijn loopt tot en met 29 mei 2025.
  • Het is gebruikelijk dat in de Eerste Kamer plenair wordt besloten inzake het al dan niet verlenen van instemming. Indien de commissie instemt, zal zij middels een brief aan de Voorzitter de Kamer verzoeken het instemmingsverzoek op 27 mei a.s. plenair af te handelen als hamerstuk.
  • Als de Kamer niet binnen de vijftien-dagentermijn op het verzoek heeft gereageerd, is de gevraagde instemming stilzwijgend verleend.

Rechtsbasis instemmingsrecht

Beide Kamers van de Staten-Generaal hebben een instemmingsrecht ter zake van een beperkt aantal EU-besluiten. Dit instemmingsrecht geldt op grond van artikel 3 van de Rijkswet goedkeuring Verdrag van Lissabon juncto artikel 81 lid 3 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ook voor maatregelen betreffende het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen, tenzij de Raad op voorstel van de commissie bepaalde aspecten van het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen heeft aangewezen waarvoor de gewone wetgevingsprocedure kan worden gevolgd.

Limité document

Bijgevoegd vindt u besloten een Europees document met een limité markering. De documenten (of gedeelten ervan) kunt u niet delen met derden, noch kunt u eruit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft de onderstaande brief geagendeerd voor de procedurevergadering van de commissie J&V op 22 mei 2025, nog zonder behandelvoorstel.


Bespreking brief en instemmingsverzoek


3.33192 / 35604, Q

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van A&M over de derde evaluatie van de Wet biometrie in de vreemdelingenketen; Gebruik biometrie bij identificatie vreemdelingen

Beslispunt

Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 14 mei 2025 met de minister van A&M in nader schriftelijk overleg te treden?

Toelichting

Bij brief van 8 november 2024 heeft de minister van A&M de Kamer geïnformeerd over de derde evaluatie van de Wet biometrie in de vreemdelingenketen (Wbvk) die haar op 26 juli 2024 is aangeboden. Naar aanleiding van deze evaluatie heeft de commissie bij uitgaande brief van 21 januari 2025 de minister van A&M vragen gesteld, gebaseerd op inbreng van de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA en D66. De antwoordbrief van de minister van 14 mei jl. is heden ter bespreking bijgevoegd.

NB. De commissie heeft op 31 maart 2025 het tweede verslag (36300, D) over wetsvoorstel Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole (36300) uitgebracht en is in afwachting van de nota naar aanleiding van het tweede verslag. De nota naar aanleiding van het eerste verslag kunt u via de link raadplegen (36300, B).


Bespreking verslag schriftelijk overleg

4.T04002

Toezegging Schoolgang kinderen noodopvang (36.600 XX)

Beslispunten

  • Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 23 april 2025 met de minister van A&M in overleg te treden?
  • Kan de commissie ermee instemmen toezegging T04002 als voldaan aan te merken of acht zij de verstrekte informatie niet voldoende?

Toelichting

Bij brief van 23 april 2025 doet de minister van A&M de Kamer een afschrift toekomen van haar brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken betreffende de verbetering van de situatie van kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) in de asielopvang. In paragraaf III van de brief gaat de minister mede in op de door haar tijdens de plenaire behandeling van de Begrotingsstaten Asiel en Migratie 2025 (36600 XX) gedane toezegging T04002.

T04002 - Toezegging Schoolgang kinderen noodopvang (36.600 XX)

De minister van Asiel en Migratie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Dittrich (D66) en Perin-Gopi (Volt), toe haar te informeren hoeveel van de 6.000 kinderen die nu verblijven in de noodopvang, naar school gaan en welke maatregelen zij in samenspraak met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat nemen om deze schoolgang verbeteren, waarbij ook de rol van de Inspectie van het Onderwijs wordt meegenomen.


Bespreking brief en status toezegging

5.E250006

Voorstel voor een Terugkeerverordening

Beslispunten

  • Wanneer wenst de commissie inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie te leveren?
  • Hoe wenst de commissie de deskundigenbijeenkomst over het voorstel vorm te geven?

Toelichting

Op 11 maart 2025 heeft de Europese Commissie het voorstel gepubliceerd voor een Terugkeerverordening (Proposal for a Regulation establishing a common system for the return of third-country nationals staying illegally in the Union). Dit voorstel bewerkstelligt onder meer de vervanging van de Terugkeerrichtlijn (2008/115/EG) uit 2008. Het voorstel was ook opgenomen in het Werkprogramma 2025 van de Europese Commissie. De commissie I&A/JBZ heeft het voorstel in haar vergadering van 8 april 2025 als prioritair aangemerkt, als gevolg waarvan het op 22 april jl. geagendeerd is om de gewenste procedure te bepalen.

De commissie besloot op 22 april jl. om het voorstel in behandeling te nemen en de Nederlandstalige versie af te wachten alvorens inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie te leveren. De Nederlandse vertaling is inmiddels beschikbaar, zodat een inbrengdatum kan worden vastgesteld. Daarnaast is een

BNC-fiche verschenen. Daarin is te lezen dat het kabinet het voorstel verwelkomt. Het oordeelt positief over de rechtsgrondslag, de subsidiariteit en (met een kanttekening) ook de proportionaliteit.

In de commissie is niet de behoefte uitgesproken een subsidiariteitsbezwaar te maken of het instrument van het parlementaire behandelvoorbehoud in te zetten. Volledigheidshalve worden nog wel de deadlines voor het inzetten van deze instrumenten gegeven. De deadline voor een subsidiariteitsbezwaar is 27 juni 2025, de deadline voor een parlementair behandelvoorbehoud 29 juni 2025.

De commissie besloot verder op enig moment een deskundigenbijeenkomst over het voorstel te organiseren. De griffie heeft vervolgens de fracties per mail gevraagd om suggesties voor de opzet en de sprekers. Deze worden hieronder weergegeven:

GroenLinks-PvdA

  • Het doel van de bijeenkomst: kennis ophalen over werking en uitwerking van de terugkeerverordening.
  • Mogelijke vragen: hoe verhoudt het voorstel zich tot (inter)nationale regelgeving en verdragen, wat is de verwachte impact van het voorstel (het ontbreekt aan een impact assesement), wat zijn de gevolgen voor kwetsbare groepen o.a. kinderen en AMA’s, wat betekent het voorstel ten aanzien van rechtszekerheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid?
  • De gewenste termijn waarop de bijeenkomst wordt georganiseerd: voor het zomerreces.
  • De gewenste duur van de bijeenkomst: 2.5 uur
  • De gewenste sprekers (aantal en namen): zie besloten deel van de toelichting

PVV

  • Mogelijke vragen: uitvoerbaarheid
  • De gewenste sprekers (aantal en namen): zie besloten deel van de toelichting

Bepalen inbrengdatum en bespreking voorstel voor een deskundigenbijeenkomst


7.Rondvraag