Eerste Kamer verwerpt motie-Noten



De meerderheid van de Eerste Kamer heeft de motie-Noten over het tegengaan van discriminatie van migranten op de arbeidsmarkt verworpen. De meerderheid bestond uit de fracties van CDA en VVD. Regeringspartij D66 ondersteunde evenals alle andere fracties de door de PvdA-fractievoorzitter Noten bij de algemene politieke beschouwingen ingediende motie.

Verkeerd adres

In een stemverklaring legden de fractievoorzitters van CDA en VVD uit waarom hun fracties zouden tegenstemmen. Eerder had premier Balkenende de motie ontraden, hoewel hij zei het met de geest ervan eens te zijn. Fractieleider Rosenthal van de VVD zei dat zijn fractie het eens is met de opvatting dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet worden tegengegaan. Hij vond echter dat de organisaties van werkgevers en werknemers daar al het nodige aan doen. Een beroep op de regering om op dit punt beleid te ontwikkelen vond de VVD gericht aan het verkeerde adres.

Werktop

CDA-fractieleider Werner zei dat zijn fractie bezwaar heeft tegen het alleen noemen van migranten in de motie. Ook jongeren, ouderen en gehandicapten zouden wel een steuntje in de rug verdienen bij het vinden van een baan. Volgens Werner is het wegwerken van de werkloosheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid van regering en sociale partners. De CDA-fractie gaat er daarom van uit dat tijdens de 'werktop' de regering concrete banenplannen van de sociale partners met financiële middelen zal ondersteunen. Mede daarom had hij 'thans geen behoefte aan deze motie'.

Alarmerend

Fractieleider Schuyer van D66 zei dat zijn fractie de motie steunt vanwege de alarmerende berichten over discriminatie op de arbeidsmarkt. Hij zei dat het overleg op de 'werktop' tussen regering en sociale partners juist op het punt van de werkgelegenheid voor migranten 'vast' zit.


Deel dit item: