Van 7 t/m 15 oktober 2006 brengt een delegatie van leden van de beide Kamers een bezoek aan Australië. Het bezoek staat onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, mevr. Yvonne Timmerman-Buck en ondervoorzitter Ten Hoopen van de Tweede Kamer. De delegatie bestaat verder uit de Eerste Kamerleden De Graaf en Rabbinge, de leden Hofstra en Stuurman van de Tweede Kamer. Het bezoek van de delegatie staat in het teken van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Australië. Dit jubileumjaar is de afgelopen maanden in beide landen op tal van manieren gevierd en krijgt met dit bezoek ook een parlementair accent.

Melbourne

De delegatie begint haar bezoek op maandag 9 oktober 2006 in Melbourne waar zij zal worden ontvangen door de burgemeester van die stad en door de beide Kamers van het parlement van de staat Victoria. Op uitnodiging van de honorair consul zullen in de avonduren gesprekken worden gevoerd met vertegenwoordigers uit de samenleving van de stad Melbourne.

Canberra

Op dinsdag 10 oktober vertrekt de delegatie naar Canberra, de zetel van het federale parlement van Australië. Ontmoetingen met diverse parlementaire commissies, met ministers en een diner, aangeboden door de gastheren, de voorzitters van de senaat en het huis van afgevaardigden staan op het programma. De voorzitter van de delegatie zal tijdens dit bezoek een krans leggen bij het Australische Oorlogsmonument en bij het monument voor de onbekende soldaat. In het woensdagprogramma is een rondetafelgesprek opgenomen over actuele Nederlandse, Australische en gemeenschappelijke onderwerpen. Het meer officiële gedeelte van het parlementaire bezoek wordt afgesloten met een diner ten huize van de Nederlandse ambassadeur in Australië, mr. Niek van Zutphen.

Aboriginals

Op donderdag 12 oktober reist de delegatie via Brisbane en Cairns door naar Weipa Noord-Queensland), een gebied waar de inheemse bewoners van Australië, de Aboriginals, wonen, leven en werken. De voorouders van deze Aboriginals speelden een belangrijke rol in de vroege contacten met de Nederlandse zeevaarders die Australië ontdekten, 400 jaar geleden. De delegatie zal in de gelegenheid het natuurschoon in dit deel van het onmetelijke land met eigen ogen te aanschouwen.

Zie ook het verslag van dit bezoek aan Australië


Deel dit item: