Voorzitter Europees Parlement gaat in op uitnodiging senaatsvoorzitter



De Voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, brengt vandaag een bezoek aan de Eerste Kamer op uitnodiging van de Voorzitter, Yvonne Timmerman-Buck. Belangrijkste gespreksonderwerpen zijn het nieuwe Europese Verdrag en de toekomst van Europa. De Eerste Kamer heeft een zelfstandige taak op Europees terrein en vervult die zeer actief met - in de woorden van minister-president Balkenende - van tijd tot tijd zelfs een voortrekkersrol.

Bij herhaling heeft de senaatsvoorzitter aangegeven dat het van belang is de Europese impasse te doorbreken en dat Nederland bij de onderhandelingen over een nieuw verdrag verantwoordelijkheid moet durven nemen. De mondiale uitdagingen van deze tijd vergen een slagvaardige Europese Unie. Daartoe zijn nieuwe Europese spelregels onontbeerlijk, aldus de senaatsvoorzitter.

Zij acht het van belang hierover met de voorzitter van het Europees Parlement van gedachten te wisselen en is verheugd dat dit mogelijk is ruim voordat de regeringsleiders in juni met elkaar overleggen. Met hetzelfde oog op een adequate timing heeft de Eerste Kamer aan de vooravond van de verklaring van Berlijn het jaarlijkse Europadebat gevoerd met de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese zaken.

Het Europees Parlement wenst zo weinig mogelijk wijzigingen door te voeren in het Europees Constitutioneel Verdrag en pleit voor een zo kort mogelijke intergouvernementele conferentie. Pöttering is voor een versterkte samenwerking tussen de nationale parlementen en het Europees Parlement. De Eerste Kamer is buitengewoon alert bij de beoordeling van Europese wetgevingsvoorstellen en hecht aan een versterkte rol voor de nationale parlementen.

Behalve de Voorzitter van de Eerste Kamer bezoekt de heer Pöttering ook de Voorzitter van de Tweede Kamer en de minister-president. Voorts vindt een gesprek plaats met leden van de commissie Europese Samenwerkingorganisaties van de Eerste Kamer en de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer.


Deel dit item: