Stevige debatten in senaat op 4 december over OZB en zorg



Op dinsdag 4 december houdt de Eerste Kamer twee stevige debatten. Met staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat de senaat in debat over het laten vervallen van de maximering van de tarieven van de onroerendzaakbelasting (OZB). De VVD'er Schaap houdt bij deze gelegenheid zijn eerste toespraak als Eerste Kamerlid (maidenspeech) en zal daarbij niet onder stoelen of banken steken dat de liberale fractie weinig waardering heeft voor dit voorstel. Andere deelnemers aan het OZB-debat zijn de senatoren mevrouw Bemelmans-Videc (CDA), Van Driel (PvdA), Engels (D66), Yildirim (fractie Yildirim) en Kox (SP).

Stemming

Aan het begin van de vergadering wordt gestemd over het wetsvoorstel dat de vervroegde invrijheidstelling vervangt door een voorwaardelijke invrijheidstelling. Vooral over het overgangsrecht is in de senaat tweemaal scherp gedebatteerd met minister Hirsch Ballin (CDA, Justitie). Op verzoek van SP en GroenLinks wordt bij zitten en opstaan gestemd over dit voorstel.

Wanbetalers in de zorg

Een hele reeks maatregelen om de uitvoering van het nieuwe zorgstelsel te verbeteren komen aan snee in een debat met minister Klink (CDA, Volksgezondheid). In het oog springend is het voorstel om het incassoregime zo aan te passen dat zo weinig mogelijk 'wanbetalers' onverzekerd raken. De senatoren die hierover met minister Klink gaan debatteren zijn mevrouw Swenker (VVD), Klein Breteler (CDA), Thissen (GroenLinks), mevrouw Slagter-Roukema (SP), Van den Berg (SGP) en Putters (PvdA).

Erkenning beroepskwalificaties

In elk geval senator Laurier (GroenLinks) gaat dinsdag ook nog in debat met minister Plasterk van Onderwijs over de erkenning van beroepskwalificaties in de Europese Gemeenschap.

Advies- en kennisinfrastructuur

Bij de hamerstukken op de agenda is o.a. het voorstel om het stelsel van sectorraden op te heffen. Deze raden hebben maar beperkt bijgedragen aan de strategische kennisontwikkeling van de rijksoverheid, meent de regering. Over een nieuwe advies- en kennisstructuur heeft de regering op Prinsjesdag voorstellen gelanceerd. In de vergaderzaal van de Eerste Kamer hebben leden van de commissies Binnenlandse Zaken van zowel de Eerste als de Tweede Kamer vrijdag 30 november een rondetafelconferentie gehouden met vertegenwoordigers van strategische adviesraden.


Deel dit item: