Eerste Kamer eens met gedragsbeïnvloeding jeugdigen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 18 december ingestemd met wettelijke maatregelen om het gedrag van jeugdigen te beïnvloeden. Het gaat om heropvoeding van jeugdigen die een of meer strafbare feiten hebben begaan.

Teveel bureaucratie

Bij dit onderwerp hield mevrouw Duthler (VVD) haar maidenspeech. Zij waarschuwde voor teveel bureaucratie en teveel instanties die bij het begeleidingsproces zijn betrokken. Ook vroeg zij of de verschillende automatiseringssystemen die bij verschillende instanties in gebruik zijn het wel toelaten dat op tijd informatie wordt uitgewisseld.

Gescheiden werelden

CDA-senator Van de Beeten waarschuwde voor de taaiheid van professionals. Hij wees erop dat vaak de wereld van de ouders en die van het onderwijs 'gescheiden wereld' zijn. Het kan voorkomen dat men maandenlang niet van op de hoogte is van problemen op school of problemen thuis.

Toezegging

Senator Holdijk die sprak namens SGP en CU stipuleerde dat er altijd ook een vorm van strafsanctie moet blijven bestaan voor het plegen van strafbare feiten. Senator Eigeman en zijn collega Ten Horn van de SP kregen de toezegging dat over een jaar wordt gerapporteerd over de werking van de maatregel gedragsbeïnvloeding. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gaf mevrouw Ten Horn toe dat er eigenlijk in de jeugdzorg geen wachtlijsten behoren te bestaan.

Debat jeugdzorg

In een breed debat over jeugdzorg in de senaat op 29 januari 2008 worden de wachtlijsten en andere onderwerpen nader besproken.


Deel dit item: