Voorjaar 2013 definitief besluit over papieren editie Groene boekje



Het Comité van Ministers van de Taalunie neemt in het voorjaar van 2013 een definitief besluit of er toch nog een papieren editie verschijnt van de officiële Woordenlijst van de Nederlandse Taal, het zogenoemde Groene boekje. De Vlaamse minister Joke Schauvliege (Cultuur) heeft dat maandag gezegd tijdens een bijeenkomst van het Comité van Ministers met de Interparlementaire Commissie van de Taalunie in de Eerste Kamer. In de Nederlandse Taalunie werken Nederland, Vlaanderen (België) en Suriname samen voor de Nederlandse taal. Namens de Nederlandse regering nam minister Jet Bussemaker (OCW) deel aan het overleg.  

In 2005 hebben de ministers besloten dat het Groene boekje vanaf 2015 uitsluitend nog digitaal te verkrijgen zal zijn. Op een vraag van de Vlaamse parlementariër Wim Wienen (Vlaams Belang) of de papieren editie voorlopig behouden kan worden zei de Vlaamse minister: "Bij het besluit in 2005 om te stoppen met de papieren editie is ervan uitgegaan dat in 2015 alles digitaal zou gaan. De digitalisering blijkt nu veel minder snel te gaan dan we destijds dachten. We gaan er nog eens naar kijken, maar er zijn veel juridische onduidelijkheden. Het Comité van Ministers zal in het voorjaar van 2013, op basis van alle dan verzamelde gegevens, beslissen hoe we verder gaan", aldus de Vlaamse minister.

De Interparlementaire Commissie Taalunie, onder voorzitterschap van het Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV), hield maandag ook een hoorzitting over het Afrikaans. In 2010 is besloten tot samenwerking tussen de Taalunie en Zuid-Afrika. De hoorzitting was bedoeld om te zien hoe deze banden verder geïntensiveerd kunnen worden. Vanuit de Eerste Kamer namen Helmi Huijbregts-Schiedon (VVD) en Pia Lokin-Sassen (CDA) deel aan de bijeenkomst.


Deel dit item: