Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Ankie Broekers-Knol: “Onderzoek alles, maar behoud het goede”4 december 2014

In haar openingswoorden bij de themadag van Nederland Rechtsstaat stelde Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol dat de beginselen van onze democratische rechtsstaat het verdienen om onder de loep genomen te worden. Zij vormen immers de basis van onze samenleving, waarin individuele vrijheid, verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij en duidelijke regelgeving voorop staan. Komt het tot een staatsrechtelijke herziening, dan moeten de basisbeginselen overeind blijven die bescherming verdienen.  

Broekers-Knol stelde verder dat het aannemen van een wetsvoorstel altijd het gevolg moet zijn van een debat waarin alle argumenten écht gehoord zijn en bediscussieerd. Zonder dit is democratie een lege huls, aldus de voorzitter. De Eerste Kamer heeft in het wegen van argumenten en het toetsen van wetgeving op de beginselen van onze democratische rechtsstaat een belangrijke verantwoordelijkheid. Aan het slot van haar toespraak haalde Broekers-Knol het Eerste Kamer-debat over de staat van rechtsstaat aan waarin senator Willem Witteveen stelde dat de rechtsstaat geen rustig begrip is; geen huis waarin men onbezorgd kan slapen. Hij spoorde de Kamer destijds aan om niet alleen de formele kanten van het wetgevingsbeleid in de gaten te houden, maar ook om meer expliciet ook in te gaan op de in het geding zijnde waarden en beginselen en de manier waarop deze in elk wetsvoorstel worden gewogen.

Broekers-Knol gaf de deelnemers van de conferentie (ook wel 'ambassadeurs van de democratische rechtsstaat') het motto mee: "Onderzoek alles, maar behoud het goede."

Overkoepelend thema van de dag was 'Constitutionele vernieuwing en de rechtsstaat van de toekomst'. Sprekers waren onder meer Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, Prof. dr. Alex Brenninkmeijer, Prof. dr. Wim Voermans en Prof. dr. Anne Meuwese.

Sociale media menu


Deel dit item: