Eerste Kamer wil overleg met minister Blok over renovatie Binnenhof volgens afspraak voortzettenDe Eerste Kamer wil het overleg met minister Blok (Wonen en Rijksdienst) over de wijze van renovatie van het Binnenhof direct na het zomerreces hervatten. Daarbij kan ook de wens worden betrokken van de Tweede Kamer om Prinsjesdag gedurende de renovatie te verplaatsen. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, schrijft dit dinsdag in een brief aan de minister.

Het laatste overleg tussen de Eerste Kamer en minister Blok over de renovatie vond op 14 april jl. plaats. Daarin is afgesproken dat het politieke overleg met de Senaat zou worden hervat zodra de Tweede Kamer zich had uitgesproken. Dat is vorige week gebeurd. Broekers-Knol schrijft dat de Eerste Kamer hier "met belangstelling" kennis van heeft genomen, evenals van de brieven en rapporten die de minister onlangs aan het parlement heeft gestuurd over de renovatie.

Broekers-Knol herhaalt in haar brief de opvatting van de Eerste Kamer dat het Binnenhof gedurende de renovatie zo kort mogelijk verlaten dient te zijn: "Voor ons blijft het uitgangspunt dat de parlementaire democratie zoveel mogelijk zichtbaar blijft aan het Binnenhof en dat de Eerste Kamer het Binnenhof niet langer verlaat dan strikt noodzakelijk."  Voorts schrijft Broekers-Knol: "Wij blijven ons inzetten voor een beslissing die op een zo breed mogelijk draagvlak kan rekenen."

De Tweede Kamer heeft ook vorige week de motie-De Caluwé aangenomen die minister Blok vraagt in overleg te treden met de Voorzitter van de Eerste Kamer als Voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal om verplaatsing van Prinsjesdag gedurende de renovatie mogelijk te maken. Op Prinsjesdag komen Eerste Kamer en Tweede Kamer in de Ridderzaal bijeen in een Verenigde Vergadering; de Koning spreekt er de Troonrede - de voornemens van het kabinet voor het volgende jaar - uit.Deel dit item: