Eerste Kamer tijdens renovatie Binnenhof in complex Lange Voorhout/Kazernestraat24 november 2016

De Eerste Kamer zal tijdens de renovatie van het Binnenhof (vanaf 2020) verhuizen naar het complex Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat in Den Haag; het gebouw waar eerder de Hoge Raad en de Koninklijke Bibliotheek waren gehuisvest. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft dat woensdag bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden Eerste Kamer en Tweede Kamer tijdens de renovatie gezamenlijk het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg betrekken waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit.

In de oorspronkelijke planning zou het ministerie van Algemene Zaken aan het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag blijven, samen met de Raad van State. Nu de minister-president en zijn staf waarschijnlijk tijdelijk verhuizen naar het Catshuis, is er ruimte gekomen voor eenvoudiger oplossingen. De bestaande vergaderzaal in het voormalige gebouw van de Hoge Raad is goed geschikt te maken voor de Eerste Kamer. Het oorspronkelijke plan om daar ook een deel van de Raad van State onder te brengen blijft gehandhaafd.

De Eerste Kamer en minister Blok hebben in september 2016 bestuurlijke afspraken gemaakt over de renovatie van het Binnenhof. De Eerste Kamer aanvaardt de variant waarbij de gehele renovatie van het Binnenhof binnen een termijn van 5,5 jaar wordt gerealiseerd, met een budgetplafond van 475 miljoen euro. De minister zal de mogelijkheden om de Eerste Kamer eerder te laten terugkeren, maximaal benutten. Hij is voornemens de werkprocessen in te richten op een eerdere terugkeer van de Eerste Kamer, zo heeft minister Blok op 15 september 2016 laten weten in een brief aan Voorzitter Broekers-Knol van de Eerste Kamer.

Sociale media menu


Deel dit item: