Kamer ontvangt publicatie Netwerk VN-Vrouwenverdrag



Vandaag heeft senator Anne-Wil Duthler, voorzitter van de vaste commissie Justitie en Veiligheid van de Eerste Kamer, de publicatie "Nederland moet de rechten van vrouwen beter waarborgen" ontvangen uit handen van Ines Orobio de Castro, lid van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Bij de overhandiging waren ook de senatoren Tineke Strik (GroenLinks), René Dercksen (PVV), Marnix van Rij (CDA), Anneke Wezel (SP) en Bob Ruers (SP) aanwezig.

Nederland heeft het VN Vrouwenverdrag geratificeerd en de Nederlandse regering moet elke vier jaar rapporteren hoe zij het verdrag heeft geïmplementeerd in Nederland. Het Netwerk coördineert de samenstelling van de zogenaamde schaduwrapportages. Daarin reageren maatschappelijke organisaties op de regeringsrapportages en dragen zij zelf ook kwesties aan die van belang zijn voor de positie van vrouwen in Nederland.

In november 2016 heeft het VN Verdragscomité - dat de navolging en implementatie van het Verdrag bewaakt - de 6e rapportage met de Nederlandse regeringsdelegatie besproken en becommentarieerd. Deze commentaren en conclusies, met aanbevelingen, zijn door het Comité gepubliceerd onder de titel 'Concluding Observations'.

Het Netwerk heeft een aantal van deze conclusies en aanbevelingen vertaald en van uitleg en commentaar voorzien in de publicatie "Nederland moet de rechten van vrouwen beter waarborgen".


Deel dit item: