Voorzitter ontvangt Voorzitter parlement VietnamOp dinsdag 27 maart 2018 heeft Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol haar collega uit Vietnam, Nguyen Thi Kim Ngan, ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer.

Voorzitter ontvangt Voorzitter parlement Vietnam
Grotere versie foto

Nguyen Thi Kim Ngan is de Voorzitter van van de Nationale Assemblee, het Vietnamese parlement. Het bezoek vond plaats in het kader van de viering van 45 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de Socialistische Republiek Vietnam en het Koninkrijk der Nederlanden. In juli 2017 bracht ook de minister-president van Vietnam al een bezoek aan Nederland ter ere van dit jubileum.

Tijdens het gesprek tussen beide Voorzitters werd gesproken over de politieke ontwikkelingen en over de verschillende politieke systemen van beide landen. Voorzitter Broekers-Knol benadrukte de goede relatie tussen Vietnam en Nederland en loofde de indrukwekkende economische ontwikkeling die Vietnam de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Voorzitter Nguyen Thi Kim Ngan liet merken dat Vietnam naast haar economische ambities tevens de wens heeft om zich internationaal actiever te laten gelden en noemde in dat kader het belang van de internationale rechtsorde, hetgeen van harte werd ondersteund door de Voorzitter van de Eerste Kamer.

Daarnaast kwam de situatie in de Zuid-Chinese Zee aan bod: Vietnam heeft samen met onder meer de Filippijnen en enkele andere landen een meningsverschil met China aangaande de aanspraak op het zeegebied en diverse eilandengroepen. De Zuid-Chinese Zee is belangrijk voor landen als Vietnam vanwege de internationale vaarroutes die door het gebied lopen, alsmede vanwege de aanwezigheid van grondstoffen en de strategische ligging van de verschillende eilanden.

Tevens werd gesproken over klimaatverandering en watermanagement. Vietnam en Nederland hebben allebei een relatief grote kustlijn en zijn dus kwetsbaar als het gaat om de effecten van klimaatverandering op het zeeniveau. Beide landen zien daarom veel kansen om op dit gebied nog intensiever te gaan samenwerken. Maar ook op vele andere terreinen liggen mogelijkheden om de banden tussen Vietnam en Nederland verder te versterken. Vietnam en de Europese Unie hebben in 2016 een handelsakkoord gesloten (dat nog geratificeerd dient te worden), waarmee de relatie tussen Vietnam en de EU een nieuwe impuls zal krijgen.

Mevrouw Nguyen Thi Kim Ngan sprak tijdens haar bezoek aan Nederland onder meer ook met de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en bezocht Paleis Noordeinde voor een ontmoeting met Hare Majesteit Koningin Máxima.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 7 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Voorzitter ontvangt Voorzitter parlement Vietnam
Afbeelding 1 - Voorzitter ontvangt Voorzitter parlement Vietnam