Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) afgeslotenHet halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) is vrijdag 1 juni afgesloten met de ondertekening in de Tweede Kamer van de definitieve afsprakenlijst door de delegaties van de Eerste en Tweede Kamer en de Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De vier delegaties vergaderden van dinsdag 29 mei tot en met vrijdag 1 juni 2018 over belangrijke thema’s die alle landen van het Koninkrijk aangaan. De IPKO-vergaderingen stonden onder leiding van Alexander Pechtold (D66), voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer.

De delegaties spraken dinsdag 29 mei na de opening door Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer over recente ontwikkelingen per land en is er aandacht voor de Sustainable Development Goals. Dit zijn doelstellingen, opgesteld door de Verenigde Naties, voor toekomstige duurzame ontwikkeling wereldwijd. Woensdag 30 mei werd op diverse terreinen de stand van zaken besproken, waaronder de Geschillenregeling tussen de Koninkrijksregering en de landen. Afgesproken is er bij staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) op aan te dringen dat voor 1 november 2018 een geschillenregeling bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Ook is gesproken over de politieke situatie in Venezuela en de mogelijke gevolgen hiervan voor het Caribische deel van het Koninkrijk.

Donderdag 31 mei 2018 vonden er in het kader van het thema duurzame economische ontwikkeling werkbezoeken plaats aan de Universiteit van Wageningen en een afvalverwerkingsbedrijf.

De Eerste Kamerdelegatie tijdens het IPKO stond onder leiding van senator Ruard Ganzevoort, Voorzitter van de gezamenlijke delegatie van de Staten-Generaal.


Deel dit item: