Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamer steunt versterkte strafrechtelijke aanpak terrorisme25 september 2018

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel Versterking strafrechtelijke aanpak terrorisme van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (34.746). De fracties van SGP, ChristenUnie, VVD, CDA, GroenLinks, 50PLUS, OSF, SP, D66 en PVV steunden het wetsvoorstel, de fractie van de PvdD stemde tegen. Het wetsvoorstel scherpt onder andere in het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering een aantal maatregelen aan voor het onderzoek naar terroristische misdrijven.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens het debat op 11 september 2018
Meer afbeeldingen

De motie van senator Dercksen (PVV) om moskeeën waar haatimams actief zijn te sluiten, te beginnen met de El Tahweed-moskee in Amsterdam, werd verworpen. De fractie van PVV steunde de motie, alle andere fracties stemden tegen.

Het wetsvoorstel behelst onder meer een brede aangifteplicht voor een ieder die kennis heeft van terroristische misdrijven en stelt "training voor terrorisme" en "financieren van terrorisme" misdrijven ter voorbereiding of vergemakkelijking van een terroristisch misdrijf strafbaar. Ook wordt het strafbaar om zonder toestemming opzettelijk te verblijven in een aangewezen terreurgebied. Verder mag met het wetsvoorstel bij verdachten van terroristische misdrijven de voorlopige hechtenis verlengd worden zonder dat er ernstige bezwaren tegen de verdachte bestaan, celmateriaal afgenomen worden voor DNA-onderzoek en de bijkomende straf "ontzetting uit het kiesrecht" worden opgelegd.

Sociale media menu


Deel dit item:
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens het debat op 11 september 2018
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens het debat op 11 september 2018