Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van start8 januari 2019

Een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer neemt van dinsdag 8 januari tot en met vrijdag 11 januari 2019 deel aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) op Sint Maarten. De centrale thema's voor dit IPKO zijn de onderlinge samenwerking, recente ontwikkelingen in Venezuela, het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen en structurele verkiezingswaarneming.

Logo Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO)
Meer afbeeldingen

Overlegstructuur van landen van het Koninkrijk

Het IPKO is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk en vindt doorgaans twee keer per jaar plaats, afwisselend in Nederland en op een van de eilanden. Voorafgaand aan het IPKO heeft de delegatie op maandag 7 januari Sint Eustatius bezocht. Na afloop van het IPKO gaat de delegatie op zaterdag 12 januari naar Saba voor een aantal werkbezoeken. Tijdens het IPKO vergaderen delegaties van de Staten-Generaal en van de Staten van Aruba, van Curaçao en van Sint Maarten onder voorzitterschap van de Statenvoorzitter van Sint Maarten, mevrouw Sarah Wescot-Williams, over belangrijke thema's die alle landen van het Koninkrijk aangaan.

Venezuela, samenwerking en verkiezingswaarneming

Op dinsdag 8 januari gaat het IPKO onder meer over de politieke en maatschappelijke situatie in Venezuela en de mogelijke gevolgen hiervan voor het Caribische deel van het Koninkrijk. Woensdag 9 januari staat in het teken van de onderlinge samenwerking. De parlementariërs discussiëren in kleine groepen over het Statuut voor het Koninkrijk en ze bespreken plenair het voorstel van Rijkswet Geschillenbeslechting. Ook brengen ze een bezoek aan de vuilopslag van Sint Maarten. Op donderdag staat onder meer een notitie over onderlinge verkiezingswaarneming op het programma. Dit vloeit voort uit een eerste bespreking hierover tijdens het vorige IPKO.

De conferentie is live te volgen via de Facebook-pagina van het Parlement van Sint Maarten.

Samenstelling van de delegatie

Eerste Kamer

Helmi Huijbregts-Schiedon (VVD)

Sophie van Bijsterveld (CDA)

Peter van Dijk (PVV)

Tweede Kamer

Jan Paternotte (D66, delegatieleider)

André Bosman (VVD)

Machiel de Graaf (PVV)

Chris van Dam (CDA)

Antje Diertens (D66)

Nevin Özütok(GroenLinks)

Ronald van Raak (SP)

Attje Kuiken (PvdA)

Sociale media menu


Deel dit item:
Logo Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO)
Logo Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO)