Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Oud-senator Uijen (PvdA) herdacht12 maart 2019

De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 12 maart 2019 stilgestaan bij het overlijden op 7 februari jongstleden op 92-jarige leeftijd van oud-senator Frans Uijen. Hij was lid van de Eerste Kamer van 20 september 1977 tot 13 september 1983 en van 3 juni 1986 tot 11 juni 1991. Frans Uijen was als lid van de PvdA-fractie defensiewoordvoerder. Ook was hij plaatsvervangend voorzitter van de vaste commissie voor Defensie en lid van de Noord-Atlantische Assemblée.

Oud-senator Uijen (PvdA) overleden
Meer afbeeldingen

De heer Uijen werd in 1945 beroepsmilitair. In 1946 was hij korte tijd navigator in Groot-Brittannië, voor hij officier bij de Koninklijke Luchtmacht werd. Dat zou hij blijven tot 1975. Tegelijkertijd was hij als pilot-officer vrijwillige reserve bij de Royal Air Force in het Verenigd Koninkrijk. Als officier volgde hij verscheidene opleidingen binnen de Koninklijke Luchtmacht, in binnen- en buitenland, met name in de Verenigde Staten.

Naast zijn politieke en militaire carrière, was de heer Uijen onder andere militair medewerker bij de VARA-radio, lid van de raad van toezicht van de VARA, vicevoorzitter van de Vereniging Nederland-DDR en lid van de bestuurscommissie beroepszaken Algemene Bijstandswet te Zuid-Holland.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "Frans Uijen was politicus en militair. De combinatie van de sociaaldemocratie met de krijgsmacht maakte het leven er voor hem niet makkelijker op. Zelf zei hij over zijn keus: 'Als lid van de PvdA word je als bedreiging gezien, maar eigenlijk is dat belachelijk, want ons politieke systeem draagt de verandering in zich.' Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."

Sociale media menu


Deel dit item:
Oud-senator Uijen (PvdA) overleden
Oud-senator Uijen (PvdA) overleden