Kamer stemt in met verhoging bepaalde strafmaxima



De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat onder meer de strafmaxima voor een aantal delicten verhoogt. Het gaat om de delicten: aanzetten tot geweld, haat en discriminatie; handel in en bezit van automatische vuurwapens, en diefstal in een woning gedurende de dag. De Eerste Kamer deed het wetsvoorstel af als hamerstuk. De PVV-fractie kon zich in een onderdeel van het wetsvoorstel niet vinden, maar stemde wel voor.

Minister Grapperhaus motiveerde de verhogingen door te stellen dat deze beter aansluiten bij het huidige criminaliteitsbeeld, de maatschappelijke afkeuring en onrust die bepaalde gedragingen veroorzaken en de toenemende maatschappelijke roep om herkenbare erkenning van leed van slachtoffers.

Tevens regelt het wetsvoorstel zelfstandige strafbaarstelling van misbruik van seksueel beeldmateriaal, waaronder wraakporno, en het hinderen van hulpverleners. Ook wordt de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor kindermishandeling verruimd.



Deel dit item: