Eerste Kamer steunt screening politie-ambtenaren en -externenNa een kort debat met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aanvaardde de Eerste Kamer dinsdag 13 oktober 2020 zonder stemming het wetsvoorstel Screening ambtenaren van politie en politie-externen. In het debat voerden de senatoren Bezaan (PVV), Dittrich (D66), Recourt (PvdA) en Cliteur (FVD) het woord.

PVV-senator Bezaan
Grotere versie foto

Het wetsvoorstel intensiveert in de Politiewet 2012 en de Wet op de medische keuringen de screening van politieambtenaren op integriteit. Om tijdens deze screening een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van een kandidaat-politieambtenaar wordt ook gekeken naar verslavingen en gedrag dat een verhoogd risico kan vormen voor de integriteit van een politieambtenaar. Het onderzoek richt zich naast de kandidaat ook op de directe omgeving van de betrokkene.

Met dit voorstel wordt het mogelijk om politieambtenaren tijdens de werkzaamheden continu te screenen. Ook worden politieambtenaren verplicht om relevante wijzigingen in de persoonlijke situatie te melden, waarna opnieuw een betrouwbaarheidsonderzoek kan volgen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 4 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
PVV-senator Bezaan
Afbeelding 1 - PVV-senator Bezaan