Nieuws uit de commissies van 30 en 31 mei 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op maandag 30 mei 2022 en dinsdag 31 mei 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

NAVO-toetredingsaanvragen Finland en Zweden

Brief van de minister van Buitenlandse Zaken over de NAVO-toetredingsaanvragen van Finland en Zweden

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking stemt in met het verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken om het wetsvoorstel inzake NAVO-toetredingsaanvragen Finland en Zweden met spoed te behandelen, indien de Tweede Kamer dit wetsvoorstel aanvaardt. De commissie geeft daarbij aan dat er voldoende ruimte moet zijn voor een zorgvuldige behandeling.


Schriftelijke inbreng

Goedkeuring Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie (CETA);

Goedkeuring Strategische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada

Inbreng voor verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi), PvdA (Koole) en Partij voor de Dieren (Prast). Onder voorbehoud van tijdige beantwoording van de in het verslag gestelde vragen, spreekt een meerderheid van de commissie de voorkeur uit de wetsvoorstellen plenair te behandelen voor het zomerreces van 2022, indien daar ruimte voor is in de plenaire agenda. Anders wenst zij uiterlijk de eerste vergaderdag na het zomerreces (13/9) het plenaire debat in te plannen. Die laatste optie heeft daarbij de voorkeur van een ruime minderheid in de commissie.


Plenair

Derde incidentele suppletoire begroting Financiën 2022 aandelenemissie Air France-KLM

Onder toepassing door de Kamervoorzitter van artikel 56 Reglement van Orde van de Eerste Kamer, brengt de commissie Financiën mondeling eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire debat en stemming over het wetsvoorstel heden, 31 mei 2022.


Divers

Voorjaarsnota 2022

Het lid Van Rooijen (50PLUS) is voornemens de Kamer een vierde termijn te verzoeken van het debat naar aanleiding van de regeringsverklaring in verband met de uitvoering van de aangenomen motie inzake de AOW (35.788, U). Sondering in de commissie Financiën lijkt erop te wijzen dat voor dit verzoek voldoende steun in de plenaire vergadering zal bestaan.

Technische briefing met Staatsagent KLM

De commissie Financiën sprak dinsdagmorgen 31 mei, voorafgaand aan een plenair debat die dag, in een technische briefing met de Staatsagent KLM Jeroen Kremers over de afspraken van de Staat met Air France-KLM.

Vertrouwelijke briefing met minister Kaag over Air France-KLM

De commissie Financiën sprak maandagavond 30 mei 2022, voorafgaand aan een plenair debat op dinsdag 31 mei 2022, met minister Kaag van Financiën over een aandelenemissie Air France-KLM en deelname van de Nederlandse Staat daarin.

Doorstroom basisonderwijs naar voortgezet onderwijs

Brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs inzake een beleidsreactie op het Onderwijsraadadvies "Publiek Karakter Voorop";

Aanpassingen in de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs;

Toezegging Reactie op adviezen Onderwijsraad

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besluit in schriftelijk overleg te treden over de brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 24 mei 2022 met de beleidsreactie op het advies "Publiek karakter voorop" van de Onderwijsraad. Dit overleg wordt aangehouden tot na het aanstaande zomerreces, wanneer de beleidsreactie op het advies van de Onderwijsraad "Later selecteren, beter differentiëren" en de bredere schets over de ambities in het regeerakkoord - waarin de beide beleidsreacties betrokken worden - zijn toegezonden.


Deel dit item: