Kamer wenst onderzoek naar effect stapeling wetgeving



De Eerste Kamer heeft op 7 maart de regering verzocht om een onderzoek naar de sanctieverzwarende effecten door de stapeling van wetten in te stellen. Een motie hiertoe ingediend door senator Veldhoen (GroenLinks) is na een hoofdelijke stemming aangenomen. 35 leden stemden voor (OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop) en 34 leden stemden tegen (CDA, VVD, Fractie-Nanninga, Fractie-Otten, PVV en SGP).

Veldhoen diende de motie op dinsdag 14 februari jl. in tijdens het debat over de Wet verhoging wettelijk strafmaximum doodslag. Deze wet is reeds op 21 februari aangenomen door de Eerste Kamer. Met de wet is de verhouding tussen de ernst van de doodslag en sommige andere, minder strafwaardige delicten beter tot uitdrukking gebracht. Daarnaast is met de verhoging het "strafgat" tussen de maximale duur van de gevangenisstraf voor doodslag en de maximale duur van de tijdelijke gevangenisstraf voor moord verkleind.

Tijdens het debat over de wet bleek dat de voorstanders van het wetsvoorstel het eens waren met de regering dat het verschil tussen het strafmaximum voor doodslag en moord verkleind moet worden. De critici waren echter van mening dat met de verhoging van één maximumstraf de balans tussen de verschillende strafmaten binnen het wetboek van strafrecht wordt verstoord.

Om die reden diende senator Veldhoen een motie in die de regering verzoekt om een integraal en wettelijk systematisch onderzoek te laten uitvoeren naar de effecten van de stapeling van wetten, waarbij in het bijzonder de gevolgen voor de effectiviteit en proportionaliteit van het strafrechtelijke sanctiestelsel worden onderzocht, zowel in Nederland als in een Europees (rechts)vergelijkend perspectief.



Deel dit item: