Open Monumentendag Eerste Kamer goed bezocht



Open Monumentendag heeft dit jaar ongeveer 1000 bezoekers naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer getrokken. De route ging onder andere langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, door de wandelgangen en door het monumentale Huis Huguetan waar de handgeschreven Grondwet uit 1848 kon worden bekeken. Voor kinderen was er een speurtocht. Ook konden de bezoekers stemmen op hun favoriete politieke foto.


In gesprek met Eerste Kamerleden

In de plenaire vergaderzaal konden bezoekers in gesprek met Eerste Kamerleden die een deel van de dag aanwezig waren. Daar werd ruim gebruik van gemaakt. Naast Eerste Ondervoorzitter Mei Li Vos was ook Martin van Rooijen aanwezig.


Grondwet 1848

De grondlegger van de Grondwet van 1848 die de basis vormt voor de parlementaire democratie zoals we die nu nog kennen in Nederland, Johan Rudolph Thorbecke, vertelde over dit handgeschreven document dat de Eerste Kamer tijdelijk in bruikleen heeft van het Nationaal Archief.

Bezoekers konden stemmen over een drietal stellingen. De stelling 'De Eerste Kamer moet direct worden gekozen' (in plaats van indirect door Provinciale Staten zoals nu het geval is) kreeg iets meer steun dan afwijzing. Zeer veel steun was er daarentegen voor de stelling 'De Eerste Kamer moet slechte wetten kunnen terugsturen naar de Eerste Kamer'. Op de stelling 'De Eerste Kamer moet ook zelf wetsvoorstellen kunnen indienen' werd daarentegen zeer afwijzend gereageerd.


PrinsjesFotoprijs

Bovendien konden bezoekers laten weten wat zij de beste politieke foto van het parlementaire jaar 2022-2023 vonden. De drie genomineerde foto's voor de PrinsjesFotoprijs 2023 waren tentoongesteld. Van de drie kreeg de foto van David van Dam, die hij maakte van staatssecretaris Van der Burg, de meeste stemmen. Op donderdag 14 september wordt bekend welke foto de beste is volgens de vakjury. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn reikt dan de fotoprijs, de boekenprijs en de podcastprijs uit.


Tijdelijke huisvesting

Het was de tweede keer dat het tijdelijke onderkomen Eerste Kamer tijdens Open Monumentendag te bezoeken was. De Eerste Kamer verhuisde in de zomer van 2021 van het Binnenhof naar de Kazernestraat in verband met de renovatie van het Binnenhof de komende jaren.

Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Huis Huguetan, het monumentale deel aan het Lange Voorhout, is in 1734 gebouwd als stadspaleis voor Adriënne-Marguerite Huguetan.


Deel dit item: