Nieuws uit de commissies van 23 januari 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 23 januari 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Hamerstukken

Najaarsnota

De commissie Justitie en Veiligheid brengt blanco verslag uit over de Wijziging begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2023 (Najaarsnota). Het wetsvoorstel zal als hamerstuk worden aangemeld voor de plenaire vergadering.


Technische briefings

Digitale euro

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank verzorgden een technische briefing voor de commissie Financiën over de digitale euro; als betaalmiddel voor dagelijks gebruik, online én offline in heel Europa, met bestaande apps of een speciale ECB-app. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor de digitale euro vloeit voort uit de actualiteit: mensen betalen steeds minder contant en voor ons betalingsverkeer zijn we steeds meer afhankelijk van niet-Europese betaalbedrijven die de infrastructuur voor digitale betalingen leveren.

De digitale euro moeten worden gezien als een aanvulling op het bestaande betalingsverkeer en is in principe niet bedoeld voor sparen of beleggen. De digitale euro moet nauw aansluiten op bestaande betaalsystemen en kan worden gezien als ‘cash in een digitaal jasje’. Doel is het ontwikkelen van een uniforme app, met een (contactloze) pinpas-optie voor hen die minder digitaal vaardig zijn.

Tijdens de briefing werd ook de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) in het Eurosysteem besproken: de DNB maakt zich samen met 20 andere centrale Europese Banken hard voor een digitale euro die universeel bruikbaar is en met waarborgen voor onder andere privacy. Het traject richting een digitale euro loopt parallel aan de politieke besluitvorming, het parlement wordt maandelijks geïnformeerd. De verwachting is dat na afronding van het politieke proces de digitale euro niet eerder zal worden ingevoerd dan eind 2025.

Een aantal senatoren vroeg toelichting over onder meer de betekenis van de digitale euro voor de Nederlandse concurrentiepositie, de niet-programmeerbaarheid van de munt, de volgbaarheid bij offline beschikbaarheid van de digitale euro, en de rol van commerciële banken.

Stelselvernieuwing Rechtsbijstand

De leden van de commissie Justitie en Veiligheid kregen uitleg van programmamanagers van 'stelselvernieuwing Rechtsbijstand' over de voortgang van de vernieuwing die in 2018 is gestart. Voor economisch sociaal kwetsbaren zijn er nu voorzieningen om rechtsbijstand te ontvangen, maar er zijn verbeteringen nodig ten aanzien van de kwaliteit, de doelmatigheid en de duurzaamheid. Doel van de veranderingen is kortgezegd een meer mensgerichte benadering: de stelselvernieuwing moet leiden tot een laagdrempelige, integrale geschiloplossing, verhoging van de kwaliteit van de rechtsbijstand en voorkoming van geschillen tussen burgers en overheid (en daarmee onnodige procedures in het bestuursrecht). De senatoren stelden onder meer vragen over de regeling in de BES-landen, de inkomens van specialisten in sociale advocatuur, de inning van de eigen bijdragen, de resultaatsbeoordeling en de spilfunctie van het Juridisch Loket, dat gratis advies geeft aan mensen met een laag inkomen.

Radarstation Herwijnen

Wetenschappers van TNO, gespecialiseerd in effecten van elektromagnetische systemen, bespraken met leden van de commissies Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving hun rapport waarin zij de gezondheidsaspecten evalueren van radarstation Herwijnen. Zij spraken onder meer over het verschil in primaire en secundaire radarsystemen, locaties in relatie tot het veranderende dreigingsbeeld en criteria voor radardekking. Ook gaven zij aan dat de blootstelling aan de radarstraling is getoetst volgens internationale richtlijnen (ICNIRP), die door onder andere de Raad van State en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden geadviseerd. Commissieleden stelden vragen over alternatieve systemen en vroegen om toelichting bij de waarden gevonden bij het radarstation in Wier. Ook stelden zij vragen over de invloed van radarstraling op bijvoorbeeld pacemakers, de dekking van het radarstation, hoe er is getest en hoe de bevolking wordt meegenomen in de besluitvorming. Verschillende senatoren uitten hun zorgen over mogelijke geluidsoverlast van het radarstation voor de omgeving. Eind januari volgt een technische briefing met het ministerie van Defensie.


Schriftelijke inbreng

In de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap levert de PVV-fractie (Van Kesteren) nadere inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs over voortgang van de beleidsagenda informeel onderwijs.


Overig

Nationaal Groeifonds

De commissie Economische Zaken en Klimaat heeft besloten zo snel mogelijk een brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat te sturen met betrekking tot toezegging T03761. De commissie besluit daarnaast de uitvoeringsstatus van de motie-Kroon c.s. als 'niet uitgevoerd' te handhaven.

Aanvullend pakket klimaatmaatregelen elektriciteitssector

Brief van de minister voor Klimaat en Energie van 18 december 2023: De commissie besluit op 30 januari 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

Wet seksuele misdrijven

De commissie Justitie & Veiligheid heeft het wetsvoorstel seksuele misdrijven aangemeld voor plenaire behandeling op 27 februari of 5 maart 2024.

Wetsvoorstel seksuele misdrijven (36.222)


Deel dit item: