Plenair Barth bij stemming Verplichte geestelijke gezondheidszorg



Verslag van de vergadering van 23 januari 2018 (2017/2018 nr. 16)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.36 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Barth i (PvdA):

Dank u wel, voorzitter, dat is heel fijn. Ik geef deze stemverklaring graag mede namens de OSF.

Wij kijken terug op een open en inhoudelijk diepgravend debat met drie zeer betrokken bewindslieden. Onze fracties beschouwden van meet af aan alle drie de wetten als een belangrijke stap vooruit voor de praktijk van de zorg, maar we worstelden voor het debat nog met een paar punten.

Over de Wet zorg en dwang heeft minister De Jonge ons toegezegd dat alle door onze fracties genoemde punten van zorg gericht zullen worden meegenomen in de evaluatie, het inspectietoezicht en de toetsing door cliëntvertrouwenspersonen.

Over de Wet forensische zorg hadden wij zorgen over de weigerende observandi. Minister Dekker heeft zorgvuldig aangegeven onder welke strenge voorwaarden hij deze regeling zal inzetten en welke stappen allemaal doorlopen zullen moeten worden voor het zover komt dat een medisch dossier van een verdachte wordt geopend. Ook is hij bereid om alternatieven voor deze regeling serieus te bestuderen.

Alles afwegende zullen de Partij van de Arbeidfractie en de OSF daarom voor de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, de Wet zorg en dwang en de Wet forensische zorg stemmen. Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Barth. Ik zag meneer Ganzevoort.