T00270

Toezegging Bescherming Nederlandse en Friese taal en identiteit (31200)



De minister-president zal de punten over de bescherming van de Nederlandse en Friese taal en identiteit onder de aandacht brengen van de minister van BZK. Deze zal ze betrekken bij de voorbereiding van het voorstel tot wijziging van de Grondwet om het Nederlands grondwettelijk te verankeren.


Kerngegevens

Nummer T00270
Oorspronkelijke nummer tz_BZHC/AZHK_2007_10
Status voldaan
Datum toezegging 16 oktober 2007
Deadline 1 januari 2011
Verantwoordelijke(n) Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hoofdverantwoordelijke)
Minister van Algemene Zaken
Kamerleden drs. H. ten Hoeve (OSF)
Commissie commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koningin (BZK/AZ)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen algemene politieke beschouwingen
Friese taal
Grondwet
Kamerstukken Miljoenennota 2008 (31.200)


Uit de stukken

Handelingen I, 2007-2008, nr.4, blz.106 en 154

Blz. 106

De heer Ten Hoeve (OSF):

[…] Een laatste onderwerp nog kort. De discussie over de Nederlandse identiteit is voor mij als een soort déjà vu. In Friesland wordt sinds jaar en dag gepraat over de identiteit, wat dat is, waardoor die bepaald wordt, of er überhaupt wel sprake is van eigen identiteit, of bijvoorbeeld alleen maar van een gemeenschappelijke West-Europese identiteit. […].De taal is niet synoniem met identiteit maar in en door de taal wordt wel het meest de gemeenschappelijkheid ervaren. Het is aannemelijk dat er zonder eigen taal niet of nauwelijks meer sprake zal zijn van een afzonderlijke Friese identiteit. En dat kon met het Nederlands wel eens net zo wezen. Wij zijn het er dan ook erg mee eens dat de Nederlandse taal in de Grondwet bescherming geboden zal worden. Dat mag dan ook leiden tot echte concrete bescherming, zoals bijvoorbeeld in Vlaanderen de wet garandeert dat elke studie in het Nederlands kan worden gevolgd en afgesloten. Afstemming van taalwetgeving tussen Vlaanderen en Nederland zou misschien wel voor de hand liggen. In Vlaanderen is het gevolg van de wetgeving in ieder geval niet een afsluiten van de wereld of een niet meer mee kunnen komen in het globaliseringsproces. Is de regering bereid om uit grondwettelijke bescherming ook concrete consequenties te trekken, zo mogelijk in samenspraak met Vlaanderen? Vindt de regering het dan met mij ook vreemd als Nederlandse marechaussees een jack dragen met ’’police’’ in plaats van politie? En vindt de regering dan ook met mij dat de tweede rijkstaal, waarvoor Nederland expliciet de verantwoordelijkheid op zich genomen heeft in internationale verdragen, dan net zo grondwettelijke bescherming toekomt?

Blz. 154 (Beantwoording in aanhangsel)

De heer Ten Hoeve steunt de afspraak in het coalitieakkoord om het Nederlands op te nemen in de Grondwet en vroeg aandacht voor een aantal aspecten zoals de onderwijsregelgeving in Vlaanderen, de kleding van de politie en het Fries.

Het is goed dat de heer Ten Hoeve het kabinetsvoornemen op dit punt steunt. Een grondwetsvoorstel is in voorbereiding bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Mogelijk zal dit te zijner tijd om advies worden voorgelegd aan de staatscommissie. Over de concrete uitwerking kan ik daarom in dit stadium nog geen mededelingen doen. Graag zeg ik u toe dat de punten die u genoemd hebt onder de aandacht worden gebracht van de minister van BZK zodat zij die kan betrekken bij de verdere voorbereidingen.


Brondocumenten


Historie