Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 9 juni 2015



Parlementair jaar 2014/2015, 34e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.54 uur

Status: gerectificeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Tijdelijke voorzitter: Broekers-Knol

Tegenwoordig zijn 75 leden, te weten:

Van Apeldoorn, Atsma, Backer, Barth, Beuving, Van Bijsterveld, Bikker, Bredenoord, Brinkman, Broekers-Knol, Bruijn, Dercksen, Van Dijk, Don, Duthler, Elzinga, Engels, Ester, Faber-van de Klashorst, Flierman, Ganzevoort, Gerkens, Thom de Graaf, De Grave, Van Hattem, Hermans, Hoekstra, Ten Hoeve, Huijbregts-Schiedon, Jorritsma-Lebbink, Van Kappen, Van Kesteren, Knapen, Knip, Koffeman, Köhler, Kok, Kops, Kox, Krikke, Kuiper, Lintmeijer, Markuszower, Martens, Meijer, Nagel, Nooren, Oomen-Ruijten, Pijlman, Popken, Postema, Prast, Van Rij, Rinnooy Kan, Rombouts, Van Rooijen, Ruers, Schaap, Schalk, Schaper, Schnabel, Schouwenaar, Schrijver, Sent, Stienen, Van Strien, Strik, Teunissen, Van de Ven, Verheijen, Vos, Vreeman, De Vries-Leggedoor, Van Weerdenburg en Wezel.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ingevolge artikel 6, eerste lid, van het Reglement van Orde treedt, zolang geen Voorzitter is benoemd, een oud-voorzitter als tijdelijk voorzitter op, waarbij de laatst afgetredene voorrang heeft. Derhalve is mij de leiding van deze vergadering opgedragen.

Ik verzoek de leden die de presentielijst nog niet hebben getekend dat alsnog te doen. De presentielijst ligt op de tafel naast de Griffier. Dat ziet er goed uit. Iedereen heeft kennelijk getekend.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Beëdiging tijdelijke voorzitter en toegelaten leden

Aan de orde is de Beëdiging tijdelijke voorzitter en toegelaten leden.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ik verzoek de leden om te gaan staan.

De tijdelijke voorzitter legt, nadat de griffier het formulier heeft voorgelezen, de bij de wet voorgeschreven eed af.

De leden Atsma, Barth, Van Bijsterveld, Bikker, Brinkman, Bruijn, Van Dijk, Don, Duthler, Ester, Faber-van de Klashorst, Flierman, Gerkens, Van Hattem, Hermans, Hoekstra, Ten Hoeve, Van Kappen, Van Kesteren, Knapen, Kops, Kuiper, Martens, Oomen-Ruijten, Van Rij, Rombouts, Van Rooijen, Schalk, Schouwenaar, Schrijver, Van Strien, Verheijen, De Vries-Leggedoor en Wezel leggen vervolgens in handen van de tijdelijke voorzitter de bij de wet voorgeschreven eed af.

De leden Van Apeldoorn, Backer, Beuving, Bredenoord, Dercksen, Elzinga, Engels, Ganzevoort, Thom de Graaf, De Grave, Huijbregts-Schiedon, Jorritsma-Lebbink, Knip, Koffeman, Köhler, Kok, Kox, Krikke, Lintmeijer, Markuszower, Meijer, Nagel, Nooren, Pijlman, Popken, Postema, Prast, Rinnooy Kan, Ruers, Schaap, Schaper, Schnabel, Sent, Stienen, Strik, Teunissen, Van de Ven, Vos, Vreeman en Van Weerdenburg leggen in handen van de tijdelijke voorzitter de bij de wet voorgeschreven verklaring en belofte af.

De tijdelijke voorzitter:

Ik wens de leden geluk met hun benoeming en installatie tot lid van deze Kamer. Na afloop van deze openbare vergadering is er tot 15.00 uur gelegenheid tot persoonlijke gelukwensen in de Hall.

Van 15.00 uur tot 16.00 uur zal de Griffier met enkele medewerkers een kort introductieprogramma verzorgen in de plenaire zaal. Alle leden zijn hierbij welkom, maar vooral "nieuwe leden", dat wil zeggen degenen die geen deel uitmaakten van de Kamer in vorige samenstelling, wordt aangeraden hierbij aanwezig te zijn. U wordt dringend verzocht om uw iPad mee te nemen naar deze bijeenkomst.

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Instelling commissies

Aan de orde is de instelling van commissies.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ik stel aan de Kamer voor, voor de zittingsperiode die thans een aanvang neemt, de volgende vaste commissies in te stellen:

Binnenlandse Zaken, Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koning (BiZa/AZ);

Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO);

Economische Zaken (EZ);

Europese Zaken (EUZA);

Financiën (FIN);

Immigratie & Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ);

Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening (IMRO);

Koninkrijksrelaties (KOREL);

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW);

Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW);

Veiligheid en Justitie (V&J);

Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS);

Verzoekschriften.

Wenst een van de leden hierover nog het woord? Mijnheer Knip, wenst u het woord? U stak uw vinger omhoog. U moet uitkijken wat u doet. Geen van de leden wenst hierover het woord. Dan zijn de commissies hiermee ingesteld.

Daartoe wordt besloten.

De tijdelijke voorzitter:

Voordat ik de vergadering sluit, vraag ik alle nieuwe leden om zich op te stellen voor een foto, opdat alle 35 nieuwe leden op de foto komen te staan.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.54 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van Senioren besloten om:

a. de plenaire behandeling van het volgende wetsvoorstel te doen plaatsvinden op 9 juni 2015:

Regels omtrent windenergie op zee (Wet windenergie op zee) (34058).

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstellen:

Wijziging van de Spoorwegwet en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 tot instelling van één Europese spoorwegruimte (PbEU 2012, L 343/32) (33965);

Wijziging van de Wet personenvervoer 2000 in verband met de invoering van delegatiebepalingen voor de regulering van het systeem van vervoersbewijzen, betaalwijzen en betaaldienstverlening in het openbaar vervoer (34042);

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Algemene wet bestuursrecht in verband met vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht (34059);

Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter aanvulling van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces en wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven ter uitbreiding van de mogelijkheid van uitkering aan nabestaanden (34082).

Deze wetsvoorstellen zullen in handen worden gesteld van de desbetreffende commissies;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister-president, minister van Algemene Zaken, ten geleide van een afschrift van zijn brief d.d. 4 juni 2015 aan de Tweede Kamer inzake antwoorden op de vragen van de commissie voor Binnenlandse Zaken over het jaarverslag van de Koning 2014 (griffienr. 157322);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Defensie, inzake adviesaanvraag veiligheid en Afrika (griffienr. 157304);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake voornemen tot verlenging van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Oekraïne inzake de internationale missie tot bescherming van onderzoek; Kiev, 28 juli 2014 (Trb. 2014, 135) (griffienr. 157312);

een, van alsvoren, inzake het voornemen tot verlenging van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Australië inzake de aanwezigheid van Australisch overheidspersoneel in Nederland ten behoeve van de reactie op het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airlines; 's-Gravenhage, 1 augustus 2014 (Trb. 2014, 142) (griffienr. 157313);

een, van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, inzake ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit experimenten doorlopende leerlijnen vmbo-mbo 2014-2022 vanwege de uitbreiding van het aantal experimenten met doorlopende leerlijnen en aanpassing van de studieduur en inrichting van die leerlijnen (griffienr. 157303);

een, van de staatssecretaris van Economische Zaken, ten geleide van het jaarverslag Faunafonds 2014 (griffienr. 157305).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd op de afdeling inhoudelijke ondersteuning ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van J.v.d.W. te U., inzake stemming over AOW op 2 juni 2015 (griffienr. 156290.32);

een, van E.v.S., inzake AOW (griffienr. 156290.33).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van P.M. te S., inzake de hoeveelheid medicijnen die de Nederlandse bevolking wordt voorgeschreven (griffienr. 157317).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.