Stemming motie Notitie Fiscaal Verdragsbeleid



Verslag van de vergadering van 1 april 2014 (2013/2014 nr. 25)

Aanvang: 13.48 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Notitie Fiscaal Verdragsbeleid

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat over de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid (NFV 2011),

te weten:

de motie-Elzinga c.s. over het ondersteunen van multilaterale initiatieven voor algemene antimisbruikmaatregelen (25087, letter G).

(Zie vergadering van 25 maart 2014.)


De voorzitter:

Ik heet de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom in de Eerste Kamer.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Essers i (CDA):

Voorzitter. Ik ben gemachtigd om deze verklaring mede namens de VVD af te leggen. De motie-Elzinga c.s. oogt sympathiek, maar is aan de ene kant overbodig omdat Nederland al volop meedoet in de beraadslaging op EU- en OECD-niveau over de grondslagerosie en winstverschuiving. Aan de andere kant is de dictie dat Nederland algemene antimisbruikmaatregelen van de EU en de OECD zou moeten steunen, te algemeen en daardoor ongewenst. Algemene antimisbruikmaatregelen hebben namelijk het risico in zich dat ze tot grote rechtsonzekerheid bij belastingplichtigen leiden. Vandaar dat wij zullen tegenstemmen.


De heer Van Strien i (PVV):

Voorzitter. Ook mijn fractie vindt de motie Elzinga c.s. sympathiek, maar mijn fractie denkt dat er niets goeds uit komt als we antimisbruikmaatregelen laten initiëren door de EU. Dat is reden voor de PVV-fractie om tegen de motie te stemmen.


De voorzitter:

Wenst een van de andere leden nog het woord? Dat is niet het geval. Dan zullen we stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Elzinga c.s. (25087, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en de OSF voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, het CDA en de SGP ertegen, zodat zij is verworpen.


De voorzitter:

De fractie van 50PLUS is afwezig.