Ordevoorstellen inzake uitstel van de Algemene politieke beschouwingen



Verslag van de vergadering van 14 september 2021 (2020/2021 nr. 47)

Aanvang: 13.45 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik heb begrepen dat mevrouw Jorritsma een ordevoorstel heeft met betrekking tot de Algemene Politieke Beschouwingen, die staan gepland op 2 november aanstaande. Ik geef mevrouw Jorritsma daarover graag het woord.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Jorritsma-Lebbink i (VVD):

Voorzitter. Eigenlijk moet ik twee ordevoorstellen doen. Het eerste ordevoorstel is om deze Algemene Politieke Beschouwingen nu niet te houden, gezien de diep demissionaire status van het huidige kabinet, maar ze vervolgens wel te houden zodra er een kabinet gevormd is. Ik zou u willen vragen om deze voorstellen, als ze in stemming komen, gescheiden in stemming te brengen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Jorritsma. Wenst een van de leden het woord over deze twee ordevoorstellen? Mevrouw Faber.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):

Dank u, voorzitter. De PVV-fractie is van mening dat we juist wel APB moeten houden. Het is een demissionair kabinet dat verregaande beslissingen neemt. Dat is juist het moment om als Kamer de regering hierover te bevragen. We moeten die kans dus niet voorbij laten gaan. Daarbij komen er financiële stukken en begrotingen. Waarom voeren we daar dan niet het debat over? Eigenlijk vind ik deze stelling zo ver gaan dat dit in feite al een debat waard is. Het verbaast mij en mijn fractie — ik spreek namens mijn fractie — helemaal niks dat uitgerekend mevrouw Jorritsma hiermee komt. Mevrouw Jorritsma heeft dit namelijk al eerder geopperd, toen er nog gewoon een kabinet was. Toen was er nog niet eens een demissionair kabinet. Toen had mevrouw Jorritsma al geen zin om APB te houden. Blijkbaar wil ze niet dat haar eigen partij, met daarbij de minister-president die al tien jaar geleverd wordt door de VVD, aan de tand wordt gevoeld. Mevrouw Jorritsma heeft dit al eerder gedaan. Wij zijn hier dus fel op tegen. Wij vinden dat we gewoon APB moeten houden. De Tweede Kamer houdt ook gewoon APB, dus wij moeten dat ook gewoon gaan doen.

Het andere voorstel was om ze te houden wanneer er een ander kabinet zou zijn. De vraag is: wanneer komt het kabinet? Het is hier op het Binnenhof zo langzamerhand rekken en strekken. Er is nog helemaal geen zicht op een nieuw kabinet. Zolang D66 iedereen maar buiten blijft sluiten gaat het ook allemaal niet gebeuren. Wij vinden dus dat we gewoon APB moeten plannen. Daarbij komt dat we, als er een nieuw kabinet komt, alsnog nog een debat kunnen voeren over het nieuwe regeerakkoord.

Dank u wel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Faber. Dan stel ik voor dat wij, zoals te doen gebruikelijk, de fracties tijd geven om over deze twee ordevoorstellen na te denken en daarover te stemmen in de volgende vergadering, op 28 september aanstaande.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):

Dan wil ik ook graag een hoofdelijke stemming voor beide ordevoorstellen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Faber. Ik constateer dat er een hoofdelijke stemming is aangevraagd voor beide ordevoorstellen. Ik stel voor dit te doen, zoals te doen gebruikelijk bij hoofdelijke stemmingen, in de volgende vergadering op 28 september. Kan de Kamer zich daarin vinden? Dat is het geval.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.