Stemming Wet hersteloperatie toeslagen



Verslag van de vergadering van 1 november 2022 (2022/2023 nr. 5)

Aanvang: 0.04 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet hersteloperatie toeslagen

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Regels ten behoeve van de hersteloperatie toeslagen (Wet hersteloperatie toeslagen) (36151).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan gaan we nu stemmen over het wetsvoorstel 36151, Regels ten behoeve van de hersteloperatie toeslagen, kortweg de Wet hersteloperatie toeslagen. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Van Apeldoorn.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Voorzitter. Dit wetsvoorstel bevat in ieder geval één goede regeling. Dat is de kindregeling, hoewel wij op onderdelen daarvan ook kritiek hebben. De staatssecretaris heeft duidelijk aangegeven dat die ook eventueel buiten dit wetsvoorstel om geregeld zou kunnen worden. Feit blijft dat dit wetsvoorstel voor het overige veel elementen bevat waar de SP-fractie grote moeite mee heeft. Er worden regelingen gecodificeerd, zoals de Catshuisregeling, waar wij ons altijd tegen verzet hebben en die tot grote vertraging hebben geleid. Feit blijft ook dat in artikel 2.1 de grond op basis waarvan overgegaan kan worden tot compensatie beperkt blijft tot institutionele vooringenomenheid en hardheid van het stelsel. De staatssecretaris heeft daar het een en ander over gezegd, maar ze heeft ook gezegd dat de wet zelf niet zal veranderen. Op die gronden zal mijn fractie tegenstemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Apeldoorn. De heer Verkerk.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Verkerk i (ChristenUnie):

Voorzitter. Onze fractie is van mening dat ook de slachtoffers van deze affaire recht hebben op een daadwerkelijk wettelijk beschermde afhandeling van wat er allemaal gebeurd is. Wat onze fractie betreft, heeft de staatssecretaris in het debat op de meeste essentiële zaken voldoende ruime toezeggingen gedaan. We hebben als Kamer zelfs nog eens een keer extra gevraagd: formuleer het nog een keer. We kregen steeds dezelfde heldere antwoorden. Onze fractie zal dus voorstemmen. Dank u.

De voorzitter:

Ik kijk even rond. Mevrouw Prast.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Prast i (PvdD):

Dank, voorzitter. Mijn fractie sluit zich aan bij de bezwaren die zijn geuit door de heer Van Apeldoorn van de SP. We voegen er nog aan toe dat het wat ons betreft ondenkbaar is dat we zouden stemmen voor een wet terwijl de staatssecretaris heeft toegegeven dat die wet voorziet in ongelijke behandeling tussen eigen kinderen en pleegkinderen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Prast. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, Fractie-Otten, de PVV, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de VVD en FVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP en de PvdD ertegen, zodat het is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik merk hierbij op dat de fracties van de OSF, 50PLUS en Fractie-Frentrop afwezig zijn.

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt, de aanwezigen op de publieke tribune en de staatssecretaris Toeslagen en Douane voor hun komst naar de Kamer.