Stemming over een motie, ingediend bij de interpellatie-Kluit over het geactualiseerde Integraal Financieel Beeld Stelselherziening Omgevingswet



Verslag van de vergadering van 11 juli 2023 (2022/2023 nr. 42)

Aanvang: 22.51 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Interpellatie-Kluit Geactualiseerd Integraal Financieel Beeld Stelselherziening Omgevingswet

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de interpellatie-Kluit over het geactualiseerde Integraal Financieel Beeld Stelselherziening Omgevingswet,

te weten:

  • de gewijzigde motie-Kluit c.s. over het opnemen van wijzigingen in de begroting voor Binnenlandse Zaken voor 2023 en het ter beschikking stellen van de CA-gelden aan de decentrale overheden (33118, 34986, letter FL).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we ten slotte over motie 33118, 34986, letters FL, de motie van het lid Kluit c.s. over het opnemen van wijzigingen in de begroting voor Binnenlandse Zaken voor 2023 en het ter beschikking stellen van de CA-gelden aan de decentrale overheden. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Eerst de VVD, mevrouw Klip. Ik doe het in willekeurige volgorde.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Klip-Martin i (VVD):

Voorzitter, dank u wel. Deze motie kent twee dictums. Met het tweede dictum hebben we geen problemen. Het eerste dictum spreekt over het opnemen van nieuwe kosten in de begroting 2024. Wij begrijpen heel goed dat de minister die niet wil opnemen als hij nog in onderhandeling is met medeoverheden, maar navraag bij de indienster — ze ging al bijna staan — leert ons dat juist dat begrip "nieuwe kosten" eruit gehaald is. Dat betekent dat de VVD-fractie voor deze motie zal stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel. Ik zag de heer Van Meenen staan, maar hij zit alweer. Dus ga ik naar de heer Dessing namens Forum voor Democratie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dessing i (FVD):

Dank u wel, voorzitter. Hoewel wij voor het interpellatiedebat waren, omdat we willen dat de gelden voor de gemeenten goed geregeld zijn, zijn de antwoorden van de minister voor ons begrijpelijk en aannemelijk en is het probleem kleiner dan gedacht. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? De heer Rietkerk namens het CDA.

De heer Rietkerk i (CDA):

Dank u wel, voorzitter. De CDA-fractie volgt de uitleg van de minister en stemt in met het tweede en belangrijkste dictum van de motie-Kluit c.s. en zal daarom voor de motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Rietkerk. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? De heer Van Dijk namens de SGP.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Dijk i (SGP):

Voorzitter. Ik kan mij kortheidshalve aansluiten bij de zeer eloquente duiding van de motie door mijn collega Rietkerk en dat bepaalt ook onze stem vóór deze motie.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Dijk. Dan kijk ik nog even rond of een van de andere leden nog een stemverklaring wenst af te leggen. Dat is niet het geval.

Dan stemmen we bij zitten en opstaan.

Is de motie waarover we nu gaan stemmen aangepast? Ik hoor nu dat de motie is aangepast. Dat is een technische aanpassing die schriftelijk is gedaan. Nou, dan gaan we nu even schorsen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

U heeft inmiddels een aangepaste motie gekregen van het lid Kluit c.s. (33118, 34986, letters FL). Dat wordt, voor de goede verstaanders: FM.

De motie-Kluit c.s. (33118, 34986, letter FL) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat het kabinet al in 2021 heeft toegezegd om de uitvoering van de Omgevingswet financieel voldoende te instrumenteren (T03130) en dat deze eerste toezegging nadien opgevolgd is door meerdere nieuwe toezeggingen die deze toezegging herbevestigden;

constaterende dat in het debat over het koninklijk besluit Omgevingswet de regering heeft toegezegd voor 1 juli met een herijkt financieel beeld te komen en de Kamer voor de zomer te informeren over de financiering daarvan, dit zodat ruim voor het opstellen van de begroting 2024 en verder er financiële duidelijkheid is voor decentrale overheden;

constaterende dat de Kamer het belang van deze toezegging heeft benadrukt met de breed aangenomen motie-Kluit (33118, 34986, letters EY);

constaterende dat de Voorjaarsnota niet tegemoetkomt aan de motie noch aan deze toezeggingen en er een nieuw Integraal Financieel Beeld ligt waaruit blijkt dat de totale kosten en terugverdientijd van de Omgevingswet voor decentrale overheden stevig oplopen en dat de regering steeds heeft uitgesproken decentrale overheden bij te staan wanneer er kostenoverschrijdingen zouden komen;

verzoekt de regering om in de begroting Binnenlandse Zaken voor 2024 en verder de meerjarige dekking voor kosten voor invoering, beheer en onderhoud en de doorontwikkeling van het DSO naar ambitieniveau 3 langjarig op te nemen;

verzoekt de regering om de extra middelen voor gemeenten uit het coalitieakkoord (de zogenaamde CA-gelden) nog in 2023 aan de decentrale overheden ter beschikking te stellen, en de Kamer daarover uiterlijk 9 september 2023 te informeren, zodat gemeenten zich komende maanden zonder financiële zorgen vol kunnen richten op de invoering van de Omgevingswet,

en gaat over tot de orde van de dag.

Zij krijgt letter FM, was letter FL (33118, 34986).

De voorzitter:

We gaan deze motie in stemming brengen, maar ik vraag eerst of een van de leden een stemverklaring over de motie wil afleggen. Dat wil de heer Janssen. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Janssen i (SP):

Voorzitter. Dit is wat ongebruikelijk, omdat mijn naam ook onder de motie staat, maar het eerste dictum is gewijzigd. Ik wist dat nog niet. Dat verandert overigens niets aan ons stemgedrag, maar ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om duidelijk te maken dat met name het eerste dictum van toepassing is op de drie overheden, te weten én op de gemeenten én op de waterschappen én op de provincies. Het tweede dictum gaat uitdrukkelijk over de gemeenten. Daar zou een misverstand over kunnen ontstaan, dus die toelichting wilde ik nog geven. Maar uiteraard zal mijn fractie voor deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Janssen. Wenst een van de andere landen nog een stemverklaring af te leggen? Of wil iemand een andere hartenkreet laten horen? Dat is niet het geval. Dan gaan we nu stemmen over deze motie, die dus voor de goede orde inmiddels de letters FM heeft gekregen.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de gewijzigde motie-Kluit c.s. (33118, 34986, letter FM, was letter FL).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PvdD, de SP, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV en FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van de stemmingen.

Collega's, hiermee zijn we tevens aan het einde gekomen van deze laatste vergaderdag voor het zomerreces en pas de vijfde week van deze Kamer. De eed en de gelofte zijn uitgesproken, de Voorzitter en de Ondervoorzitters zijn gekozen en de eerste maidenspeeches zijn uitgesproken.

Iemand die daar de afgelopen weken, jaren, decennia zelfs, ook altijd bij was, en die momenten onvermoeibaar heeft vastgelegd, is onze huisfotograaf Hans Kouwenhoven.

(Applaus)

De voorzitter:

"Decennia", zei ik. En dat meen ik ook, want ruim vijftig jaar was Hans onlosmakelijk verbonden aan het Binnenhof, aanvankelijk aan de Tweede Kamer maar uiteindelijk exclusief aan de Eerste Kamer. Hans was een van de vaste leden van de parlementaire fotografenploeg. Bovendien was hij dertien jaar lang voorzitter van de Zilveren Camera, de belangrijkste wedstrijd voor fotojournalisten in Nederland. Vandaag fotografeerde hij voor het laatst onze plenaire vergadering. Hij komt nog één keer terug om op de derde dinsdag van september de Verenigde Vergadering te fotograferen. Hans, is dat dan jouw 52ste Prinsjesdag? De 53ste, zegt hij!

Namens deze Kamer, maar ook namens al die oud-senatoren en bewindspersonen die je in al die jaren hebt vastgelegd, heel veel dank.

(Applaus)

De voorzitter:

Collega's, ik sluit de laatste vergadering voor het zomerreces graag af met een gedicht. Inspiratie vormt dit keer het 175-jarig bestaan van de Grondwet van 1848, dat wij dit najaar zullen vieren.

Leo Vroman — mijn favoriete poëet — dichter en bioloog, schreef het gedicht "De grote tuin":

De grondwet van de aarde

is langs de kanten

van wegen en paden

nu al uit planten

en bloemen te raden:

waarom hier dit gras?

Omdat iemand zo pas

of ooit, zeg maar ooit

een eeuw geleden

langs is gereden

en zijn bakje as

had leeg gestrooid.

Waarom daar die planten?

Daar heeft een tante

op een deken gezeten

en bessen gegeten.

Hier was gehoest,

hier gebloed, daar geroest

voor onze aarde

de vrede verklaarde.

Waar vroeger de muren

van steden stonden,

verstomd zijn de monden,

verstomd hun culturen,

worden figuren

van bloemen gevonden.

Sierlijke vlagen

van wind en regen

zullen de wegen

als water vervagen,

maar eens zal dit kleed

van bloemen misschien

van verre gezien

die tekens vertonen

alsof wij nog wonen

op deze planeet.

Ik dank alle leden, de ministers en de staatssecretaris en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt en de aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer.

Collega's, ik wens u een goed reces toe. Tot in september!

(Geroffel op de bankjes)