Stemming over een motie, ingediend bij de interpellatie-Crone over het opschorten van de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen



Verslag van de vergadering van 11 juli 2023 (2022/2023 nr. 42)

Aanvang: 22.49 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Interpellatie-Crone Inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de proefprojecten

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de interpellatie-Crone over de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de proefprojecten,

te weten:

  • de motie-Crone c.s. over het opschorten van de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (34453, letter AN).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over de motie 34453, letters AN, de motie van het lid Crone over het opschorten van invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De VVD.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Meijer i (VVD):

Voorzitter. We hebben de afgelopen jaren in commissieverband zorgvuldig met de minister van VRO overlegd over de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Dat heeft geleid tot aanpassingen en gefaseerde invoering. We beginnen met alleen gevolgklasse 1, en er is een monitoring en een evaluatie afgesproken. Wat ons betreft kan de wet per 1 januari ingaan. In het debat van vandaag kwamen daar nog wel twee argumenten bij. Er is de juridische gecompliceerdheid als we dit KB lostrekken van het KB Omgevingswet. We vinden het ook onduidelijk naar partijen zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om een halfjaar voor de invoering deze onduidelijke situatie te laten ontstaan. Daarom stemmen wij dus tegen deze motie.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Meijer. Dan de heer Rietkerk namens het CDA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Rietkerk i (CDA):

Dank u wel, voorzitter. De minister heeft vandaag toezeggingen gedaan op het handhavingskader voor gemeenten, het overgangsrecht en de jaarlijkse monitoring. Daarbij hebben deze Kamer en het kabinet het veld toegezegd om voor 1 juli 2023, dus een halfjaar voor de invoering per januari 2024, duidelijkheid te willen geven. Derhalve zal de CDA-fractie tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Rietkerk. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Crone c.s. (34453, letter AN).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de PVV, FVD, Volt, de PvdD, de SP, JA21, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, de VVD en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Crone wenst het woord.

De heer Crone i (GroenLinks-PvdA):

Voorzitter, ik wil een punt van orde maken. De minister heeft gezegd de motie misschien niet uit te voeren. De motie is nu royaal aangenomen. We vragen hem om voor het eind van het reces een brief te sturen over hoe hij de motie gaat uitvoeren en de daarin genoemde problemen gaat oplossen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Crone. We zullen dit deel van de Handelingen doorgeleiden naar de regering.