Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu
26.114

Wijziging wettelijke bepalingen taakstraffenDit voorstel wijzigt onder meer het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering. Het past de wettelijke bepalingen omtrent taakstraffen aan en legt werk- en leerstraffen wettelijk vast.

Taakstraffen blijken in de praktijk goed te werken als "lik-op-stuk-beleid". Ook gaat van taakstraffen een preventieve werking uit.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 25 januari 2000 met algemene stemmen aangenomen door Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft op 5 september 2000 het voorstel zonder stemming aangenomen. De fractie van het CDA is daarbij aantekening verleend.


Kerngegevens

ingediend

27 juli 1998

titel

Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten omtrent de straf van onbetaalde arbeid ten algemenen nutte (taakstraffen)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Hoofdlijnen

Een werkstraf mag maximaal 240 uur duren. Een leerstraf mag voor maximaal 480 uur worden opgelegd. Beide straffen kunnen gecombineerd worden met andere straffen.


Documenten

Filter op:
       
Filter op:
     

Sociale media menu