Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu
32.141

Wijziging Pensioenwet inzake uitbreiding werkingssfeer voor ondernemingspensioenfondsenDit wetsvoorstel past de pensioenwet aan, waardoor bestaande ondernemingspensioenfondsen (OPF) kunnen samengaan. Een Multi-OPF kan voor meerdere ondernemingen of groepen financieel afgescheiden pensioenregelingen uitvoeren.

Het wetsvoorstel is onderdeel van de gefaseerde aanpak voor de introductie van de Algemene Pensioeninstelling (API). In de eerste fase is de premiepensioeninstelling (PPI) geïntroduceerd. In de tweede fase worden knelpunten aangepakt bij de ondernemingspensioenfondsen, die in aantal afnemen onder meer vanwege de bestuurlijke lasten, transparantievereisten, de kosten en de moeite met het werven van voldoende deskundigen bij bestuur, deelnemersraden en verantwoordingsorganen. Het boeken van schaalvoordelen door samenwerking is niet echter mogelijk bij de bestaande domeinafbakening. Het wetsvoorstel past die domeinafbakening aan en de eis van het financieel geheel aan. Het financieel toetsingskader wordt per afgescheiden vermogen toegepast.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel (EK 32.141, A) is op 26 januari 2010 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 mei 2010 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 204 van 10 juni 2010.


Kerngegevens

ingediend

22 september 2009

titel

Wijzigingen van de Pensioenwet in verband met het uitbreiden van de werkingssfeer voor ondernemingspensioenfondsen

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

Filter op:
       
Filter op:
     

Sociale media menu


Volg via