32.795

Wijziging Wet op het primair onderwijs inzake verankering internationaal georiënteerd basisonderwijs



Het internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO) is onderwijs bestemd voor leerlingen die in verband met de internationale arbeidsmobiliteit van de ouders voor langere tijd zijn aangewezen op onderwijs in het buitenland, maar nu tijdelijk in Nederland verblijven. Tijdens het verblijf in Nederland vallen deze leerlingen onder de Leerplichtwet 1969.

Dit wetsvoorstel regelt de mogelijkheid om voor de leerlingen van een IGBO-afdeling af te wijken van het in de Wet op het primair onderwijs gestelde verplichting om het onderwijs te geven in het Nederlands en de voorwaarden waaronder dit mag (1), welke leerlingen tot een IGBO-afdeling kunnen worden toegelaten (2), onder welke voorwaarden een IGBO-afdeling voor bekostiging in aanmerking kan worden gebracht; met name gaat het hier om een stichtingsnorm en de wijze waarop een prognose dient te worden opgesteld (3) en tenslotte onder welke voorwaarden de bekostiging van de IGBO-afdeling wordt beëindigd of de IGBO-afdeling wordt opgeheven (4).

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 32.795, B) is op 29 maart 2012 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 17 april 2012 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

31 mei 2011

titel

Wijziging van de Wet op het primair onderwijs in verband met de wettelijke verankering van afdelingen voor internationaal georiënteerd basisonderwijs

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

14