34.078

Initiatiefvoorstel-Bosma en M. de Graaf Zwarte Piet-wetDit initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bosma en M. de Graaf heeft als doel Zwarte Piet in zijn huidige vorm te behouden voor Nederland. Dit willen de initiatiefnemers realiseren door vast te leggen dat overheden pas een vergunning verlenen voor, of meewerken aan, sinterklaasactiviteiten als hierbij het personage Zwarte Piet in ere wordt gehouden.

Zwarte Piet moet volgens dit voorstel aan een aantal kenmerken voldoen: Een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en dient gekleed te zijn in een fluweelachtig pak met pofbroek en een hoofddeksel met een gekleurde veer. Het vervangen van de traditionele Zwarte Piet door roetveeg-, regenboog-, stroopwafel- of andere Pieten wordt gezien als een aanval op de Nederlandse identiteit.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Verworpen

Het voorstel is op 21 februari 2017 verworpen door de Tweede Kamer. De fractie van de PVV stemde voor.

Bij brief van 25 januari 2016 (TK, 4) heeft het Tweede Kamerlid M. de Graaf de verdediging van dit voorstel overgenomen van het lid Wilders.


Kerngegevens

ingediend

13 november 2014

titel

Voorstel van wet van de leden Bosma en De Graaf ter bescherming van de culturele traditie van het sinterklaasfeest (Zwarte Piet-wet)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

14