Eerste Kamer houdt geen Algemene Beschouwingen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 oktober 2006 besloten dit jaar geen Algemene Politieke en Financiële beschouwingen te houden over Troonrede, Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2007. Een voorstel daartoe van de Voorzitter, gebaseerd op een advies van het College van Senioren, kreeg steun van de regeringsfracties van CDA en VVD en van de fracties van SGP, ChristenUnie, D66 en Onafhankelijke Senaatsfractie. De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen.

Vreemde vergadering

VVD-fractievoorzitter Rosenthal zei een 'vreemde vergadering' te verwachten als dit algemene politieke debat zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zou plaatsvinden. Zijn collega Werner van het CDA zei dat zijn fractie de tijd die daar mee gemoeid is liever besteedt aan de behandeling van wetsvoorstellen. Woordvoerder Schuyer van D66 zei dat zijn fractie altijd al tegen algemene politieke beschouwingen in de senaat is geweest, omdat de Eerste Kamer daarmee te veel in de politieke frontlinie zou staan. Senator Van Middelkoop voorzag sprekend namens SGP en ChristenUnie een 'verkiezingsdebat'. Hij wenste de senaat 'bedachtzame wijsheid' toe.

Aantasting budgetrecht

Fractievoorzitter Noten van de PvdA meende dat de senaat het eigen budgetrecht aantast door de algemene politieke en financiële beschouwingen dit jaar te schrappen. Noten vond dat de Eerste Kamer de kans moet krijgen om 'terug te kijken' naar het door de regering gevoerde beleid. Het argument dat er 'verkiezingen aankomen' verwierp de PvdA-senator. Het gaat om de vraag wanneer deze Kamer spreekt, zei Noten. Hij kreeg steun van zijn SP-collega Van Raak en fractievoorzitter De Wolff van GroenLinks. Dit is een volwaardig kabinet met een volwaardige begroting en dat verdient volwaardige algemene beschouwingen, zei Van Raak. Mevrouw De Wolff verweet de meerderheid van CDA en VVD dat zij een aanzienlijke minderheid in de senaat de kans ontneemt om vier jaar kabinetten Balkenende te beoordelen. Een nipte meerderheid frustreert een debat, oordeelde zij.


Deel dit item: