Senaat debatteert morgen over psychiatrische patiënten



In de vergadering van dinsdag 7 november debatteert de Eerste Kamer met minister Hoogervorst van VWS en minister Hirsch Ballin van Justitie over een wijziging van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). De wijziging die de regering voorstelt houdt in dat patiënten die opneming weigeren toch in een ziekenhuis geplaatst mogen worden als zij eerder in een wilsbekwame periode zich wel bereid hebben verklaard aan opneming mee te werken. Deze zogenoemde 'zelfbinding' is onder de geldende wet niet mogelijk.

Voorkoming terroristische aanslagen

Ook met de minister van Justitie bespreekt de senaat dinsdag het voorstel om mogelijkheden tot opsporing en vervolging van terroristische misdrijven te verruimen. De bedoeling is om ter voorkoming van terroristische aanslagen in een zo vroeg mogelijk stadium op te treden. Voor de inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden, zoals stelselmatige observatie en telefoontap, zal na de wetswijziging niet langer een 'redelijke vermoeden' van een strafbaar feit nodig zijn. 'Aanwijzingen' van een strafbaar feit zijn voldoende.

Consumentenbescherming

Een volgend onderwerp van discussie betreft de consumentenbescherming. Nederland krijgt indien de Kamer instemt met de Wet handhaving consumentenbescherming een Consumentenautoriteit.

Europees verdrag

Ook buigt de senaat zich nog over een voorstel het Europese Verdrag betreffende erkenning van de rechtspersoonlijkheid van internationale niet-gouvernementele organisaties goed te keuren. Het voorstel bevat o.a. ook de bepaling dat organisaties die zijn geplaatst op een EU terroristenlijst van rechtswege verboden zijn en niet bevoegd zijn om in Nederland rechtshandelingen te verrichten.


Deel dit item: