Senaat debatteert over duurzame landbouw



De Eerste Kamer houdt dinsdag 12 februari 2008 een beleidsdebat over duurzame landbouw met minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Daarbij wordt de Nederlandse landbouw geplaatst in Europees en mondiaal perspectief. De senatoren die over dit onderwerp met de minister in debat gaan zijn Schaap (VVD), Willems (CDA), Smaling (SP), Eigeman (PvdA), Schuurman (ChristenUnie) en Koffeman (PvdD). De laatste neemt een wat aparte positie in: de Partij voor de Dieren heeft in de Tweede Kamer tegen de begroting 2008 van LNV (31.200 XIV) gestemd, terwijl de andere partijen voor stemden.

Psychiatrische ziekenhuizen

De senaat behandelt dinsdag ook het wetsvoorstel dat twee los van elkaar staande wijzigingen van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) (30.492) regelt. Zes senatoren gaan over dit wetsvoorstel in debat met minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit zijn mevrouw Dupuis (VVD), mevrouw Meurs (PvdA), mevrouw Slagter-Roukema (SP) en de heren Thissen (GroenLinks), Holdijk (SGP) en Van de Beeten (CDA).

Dwangbehandeling

Een van de wijzigingen voorziet in een verruiming van de mogelijkheden voor dwangbehandeling binnen een psychiatrisch ziekenhuis. Voorts wordt het mogelijk een voorwaardelijke machtiging ook af te geven voor een bepaalde groep patiënten. Tevens wordt de klachtregeling aangepast in de geest van de motie-Hamel (EK 28.999, E) die eerder door de Eerste Kamer is aangenomen.


Deel dit item: