Pleidooi in Senaat voor uitstel vorming gemeente Goeree-Overflakkee



De fracties van ChristenUnie, SGP, SP en PVV in de Eerste Kamer hebben een pleidooi gehouden voor uitstel van de samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee tot één gemeente Goeree-Overflakkee. De fracties willen het voorstel van de regering om tot een gemeente te komen die het gehele Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee omvat, opnieuw laten wegen door de provincie Zuid-Holland in samenspraak met de vier betrokken gemeenten. In een motie ingediend door senator Kuiper (CU) met steun van de fracties van SGP, SP en PVV wordt om dit uitstel gevraagd.

Minister Spies van BZK heeft in het debat over het voorstel in de Senaat op 26 juni de motie ontraden. De minister zei dat alternatieven al zijn onderzocht en dat het 'onontkoombaar en noodzakelijk' is nu te beslissen, zodat de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2013 kan worden doorgevoerd. De Eerste Kamer stemt op 3 juli over de motie en vervolgens over de herindeling zelf. De voorstanders van de herindeling namen niet deel aan het plenaire debat in de senaat.

In hun bijdrage aan het debat wezen de woordvoerders van ChristenUnie, SGP, SP en PVV erop dat het gemeentebestuur van Goedereede tegen het voorstel is, dat wel wordt gesteund door de andere drie gemeenten. Senator Kuiper (CU) haalde de vroegere hoogleraar Koekkoek aan om aan te geven dat de regering te eenzijdig het argument 'bestuurskracht' gebruikt. Ook meende senator Kuiper strijdigheid te bespeuren met de Grondwet die gemeenten autonome bevoegdheden toekent. "Gemeenten zijn geen onderafdeling van provincies of Rijk", oordeelde senator Kuiper. Minister Spies bracht hier tegenin dat de Grondwet het Rijk ook de bevoegdheid geeft om gemeenten samen te voegen of op te heffen.

Senator Holdijk (SGP) wees erop dat de gemeente Goedereede belang hecht aan het bewaren van de zondagsrust. "Deze zondagsrust wordt nu gedragen door een meerderheid in de gemeenteraad", zei senator Holdijk. "Hoe zal dat zijn wanneer het in de beoogde ene gemeente om een minderheid zou gaan?", vroeg de SGP-senator. Volgens minister Spies zou het zo'n vaart niet lopen en zou ook de nieuwe gemeente rekening kunnen houden met immateriële belangen.

Evenals andere sprekers wees SP-senator Vliegenthart erop dat het voorstel tot herindeling is gedaan onder het Beleidskader 2009 van het toenmalige kabinet en dat sinds 2011 een ander Beleidskader geldt. In navolging van het Regeerakkoord zouden alleen nog gemeentelijke herindelingen 'van onderop' worden gehonoreerd. De minister betoogde dat in dit geval beide Beleidskaders een rol spelen bij de uiteindelijke afweging. "Het is simpelweg een politieke beslissing om deze herindeling door te zetten", oordeelde senator Vliegenthart. Volgens de SP-senator komt de redenering van de regering erop neer dat twijfel aan de toekomstige bestuurskracht van Goedereede de noodzaak vormt tot fusie, ook vanwege de geografische ligging en de maatschappelijke opgaven van het eiland.

"Waarom krijgt de gemeente Goedereede niet de kans om mogelijk toekomstig falen te voorkomen en daarmee haar zelfstandigheid te behouden?", vroeg de SP-senator.

PVV-senator Van Dijk wees op de vraagtekens die de Raad van State heeft geplaatst bij de urgentie van deze herindeling. Volgens de PVV-senator had de provincie Zuid-Holland beter zijn best moeten doen om de beoogde samenwerking van de vier gemeenten tot een succes te maken. Volgens de PVV-senator heeft 86% van de bevolking van Goedereede zich uitgesproken tegen samenvoeging met Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. Van de 1932 zienswijzen waren er slechts vijf positief, meldde senator Van Dijk. "De Partij voor de Vrijheid vindt het belangrijk dat de gemeentelijke herindeling aan de bevolking wordt voorgelegd, opdat bewoners zich kunnen uitspreken over een eventuele samenvoeging".


Deel dit item: