Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Oud-Eerste Kamervoorzitter Piet Steenkamp herdacht26 januari 2016

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 26 januari 2016, in aanwezigheid van de minister-president en 6 oud-Eerste Kamervoorzitters, stil gestaan bij het overlijden van Piet Steenkamp. De heer Steenkamp was bijna 34 jaar lid van de Eerste Kamer, waarvan 8 jaar Voorzitter. Bij de herdenking waren oud-Kamervoorzitters Tjeenk WillinkKorthals AltesBraksTimmerman-Buck, Van der Linden en De Graaf aanwezig.

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol benadrukte in haar toespraak dat de heer Steenkamp met zijn unieke vermogen om mensen te verbinden en zijn onvermoeibare toewijding aan het bonum commune (het gemeenschappelijk goed) een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de politiek, niet in de laatste plaats aan de totstandkoming van het CDA. Broekers-Knol: "Het proces tot eenwording verliep moeizaam en leek soms gedoemd te mislukken, maar het was Steenkamp die telkens weer in staat was om de drie partijen eraan te herinneren wat het was dat hen verbond en boven hun geschillen uitsteeg. Zo creëerde hij een politiek tympanon voor de drie zuilen."

Broekers-Knol stelde dat Steenkamp bekend stond als een dynamisch persoon, die systematisch en efficiënt te werk ging. Zij roemde zijn politiek talent en zijn vermogen om complexe besprekingen te leiden. Broekers-Knol: "Afgelopen oktober blikten wij terug op tweehonderd jaar Staten-Generaal en constateerden wij dat de politiek zich telkens stap voor stap aanpast aan de eisen van de tijd. De echte politieke mijlpalen worden echter gevormd door een select aantal unieke, gedreven politici. Piet Steenkamp was daar één van en wij herdenken hem vandaag dan ook met het grootste respect."

Minister-president Rutte gaf in zijn speech aan dat de heer Steenkamp een veelzijdig mens en een man met een ongekende dadendrang was. Rutte: "Hij was op zijn best als hij meerdere ballen tegelijk in de lucht kon houden. ‘Piet heeft geen tijd voor vrije tijd’, zei zijn vrouw ooit. En inderdaad, van tijdverspilling hield hij niet. Menig senator die op dinsdagochtend wat later deze zaal betrad, begroette hij met een vriendelijk ‘goedemiddag’."

De minister-president betoogde dat de heer Steenkamp gedreven werd door een rotsvast geloof dat hij heel intens en persoonlijk beleefde. Rutte: "De Bijbel was voor hem ‘geen kookboek’, maar het geloof gaf wel ‘vitaminen voor de praktische politiek’. Dat was Piet Steenkamp ten voeten uit: hoofd en hart samen, denker en doener tegelijk."

Sociale media menu


Deel dit item: