Veel bezoekers tijdens Open Monumentendag in de Eerste KamerTijdens Open Monumentendag hebben circa 3.600 mensen zaterdag een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De bezoekers konden in de Noenzaal een fototentoonstelling van politieke fotografie in het kader van het Prinsjesfestival bekijken en ook stemmen op de 20 tentoongestelde foto's. Daarna maakten zij een rondgang door het gebouw van de Eerste Kamer. Zij konden daarbij onder meer de historische plenaire vergaderzaal, de Hall en de Voorzittersgang van de Eerste Kamer bezichtigen. Tevens konden de bezoekers stemmen over drie stellingen over de Eerste Kamer en de politiek.

Grotere versie foto

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol (VVD) en de senatoren Henriëtte Prast (D66), Hans-Martin Don (SP) en Martine Baaij (50Plus) waren gedurende een gedeelte van de dag aanwezig om uitleg te geven over hun Kamerwerk en over de plenaire zaal.

Na het bezoek aan de Eerste Kamer konden de bezoekers binnendoor naar het Ministerie van Algemene Zaken gaan waar men de Statenzaal en de Trêveszaal kon bezichtigen. De route eindigde in de Ridderzaal.

Publiekspeiling Prinsjesfotoprijs

Ook dit jaar werd een publiekspeiling gehouden met een selectie van 20 foto's voor de Prinsjesfotoprijs 2017. Ruim 900 bezoekers brachten hun stem uit. Veruit de meeste stemmen - bijna een kwart van het totaal - kreeg  een van buiten genomen foto van Bart Maat van premier Rutte op kantoor na afloop van een crisisoverleg over de positie van VVD-partijvoorzitter Henri Keizer. Als tweede koos het publiek een foto van Bart Maat van oud-informateur Tjeenk Willink met zijn fiets op een verder verlaten Binnenhof. Het publiek koos als derde een foto van David van Dam van Jesse Klaver tijdens een campagnebijeenkomst. De eerste twee foto's zijn ook genomineerd voor de Prinsjesfotoprijs 2017, de derde niet.

De Prinsjesfotoprijs 2017 wordt toegekend door een vakjury onder leiding van fotograaf Vincent Mentzel. De prijs voor de winnende foto wordt vrijdag 15 september in de Eerste Kamer uitgereikt door Voorzitter Ankie Broekers van de Eerste Kamer. Meer informatie op: www.prinsjesfestival.nl.

Radioprogramma Kamerbreed vanuit de Eerste Kamer

Het wekelijkse politieke radioprogramma Kamerbreed zond vanwege Open Monumentendag zaterdag uit vanuit de Hall van de Eerste Kamer, waarbij publiek aanwezig was. Deze keer waren Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en de vice-president van de Raad van State Piet-Hein Donner de gast van presentator Kees Boonman. Meer informatie over de uitzending op www.kamerbreed.nl  


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 29 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.