Provincies Groningen en Drenthe in debat met Eerste Kamerleden over actuele thema’s



Leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Groningen en Drenthe hebben dinsdag in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer gedebatteerd met senatoren over twee actuele thema’s: de energievoorziening van de toekomst en de Omgevingswet. Bij elk onderwerp hield een Statenlid een inleiding en een Eerste Kamerlid een co-referaat. De ontmoeting was onderdeel van periodieke bezoeken van provincies aan de Eerste Kamer. De provinciale volksvertegenwoordigers werden welkom geheten door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

Over de energievoorziening van de toekomst hield Jacob Klaas Star, Statenlid voor het CDA in de provincie Groningen, een inleiding. Het PVV-Eerste Kamerlid Ton van Kesteren hield bij dit onderwerp een co-referaat.

Over de Omgevingswet hield Hendrikus Loof, Statenlid voor de PvdA in de provincie Drenthe, een inleiding. Het CDA-Eerste Kamerlid en Ondervoorzitter Anne Flierman hield hierbij een co-referaat.

Na de inleidingen en co-referaten vonden telkens discussies tussen Kamerleden en Statenleden plaats onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

De Kamer wil met deze ontmoetingen de banden met de provincies aanhalen en haar zichtbaarheid bij deze voor de Eerste Kamer belangrijke doelgroep vergroten. Statenleden kiezen immers elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer. Daarnaast kunnen senatoren ook lid zijn van Provinciale Staten.

Het bezoek van de Staten van Groningen en Drenthe is het derde provinciebezoek sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer in 2015.


Deel dit item: