Nieuws uit de commissies: dinsdag 27 maart 2018



Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten die de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 27 maart 2018 hebben genomen over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Mondeling overleg over buitenland- en veiligheidsstrategie

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluit tot een mondeling overleg over internationale veiligheid met minister Blok (Buitenlandse Zaken) en  minister Bijleveld (Defensie). Zowel de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 als de Defensienota zullen bij dit overleg worden betrokken. De datum en de te behandelen thema's komen nog terug in de commissie.

Geen plenair debat over wetsvoorstel vergoeding affectieschade

De commissie Justitie en Veiligheid stelt voor af te zien van het voorgenomen plenaire debat over het wetsvoorstel Vergoeding van affectieschade dat thans geagendeerd staat voor 10 april 2018. Wel wenst de commissie dat het wetsvoorstel in stemming wordt gebracht, zodat diverse woordvoerders een stemverklaring kunnen afleggen.

34.257

Expertmeeting afschaffing Wet raadgevend referendum

De commissie Binnenlandse Zaken hield een expertmeeting over het wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) om de Wet raadgevend referendum in te trekken. De commissie had zeven deskundigen uitgenodigd om hun visie op het wetsvoorstel te geven. De bijeenkomst bestond uit twee blokken: in het eerste blok kwamen de juridische aspecten van de intrekking aan bod, in het tweede blok eventuele alternatieven en de gevolgen van de intrekking.

Een integraal videoverslag van de bijeenkomst staat op het You Tube-kanaal van de Eerste Kamer.

34.854

Schriftelijke inbreng

Bronbescherming in strafzaken

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Knip), GroenLinks (Strik) en ChristenUnie (Bikker).

34.032

Uitbreiding mogelijkheden disciplinaire maatregelen tegen voor het leven benoemde rechterlijke ambtenaren

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Schouwenaar) en CDA (Lokin-Sassen).

33.861

Gaspijpleidingen van en naar derde landen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg over de brief van de minister van EZK van 8 maart 2018 over gaspijpleidingen van en naar derde landen, in reactie op brief van 30 januari 2018,  wordt geleverd door de leden Vos (GroenLinks) en Teunissen (Partij voor de Dieren).

E180001

Uitvoering  Europese migratieagenda

De fractie van Groen Links (Strik) wil naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg over de uitvoering van de Europese migratieagenda nader schriftelijk overleg met de regering. De inbrengdatum is 10 april 2018.

E170030, 34.215 AD

Groei en cohesie stimuleren in grensregio's EU

De fractie van de PvdA levert inbreng voor nader schriftelijk overleg met de regering over de Commissiemededeling 'Groei en cohesie stimuleren in grensregio's van de EU'.

E170037

Draft Copenhagen Declaration

De commissie Europese Zaken bespreekt de Draft Copenhagen Declaration en de kabinetsreactie daarop. Ze besluit om in schriftelijk overleg te treden met de regering. De brief wordt dinsdag 3 april 2018 vastgesteld en de regering zal worden verzocht uiterlijk 6 april te reageren.

Evaluatie Natuurpact en Voortgangsrapportage Natuur

Inbreng voor nader schriftelijk overleg over de brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 maart 2018 in reactie op brief van 23 januari 2018 wordt geleverd door de leden Schaap en Van Zandbrink (gezamenlijke inbreng van de fracties van VVD en PvdA) en Vos (GroenLinks).

33.576, I

Versterking pensioenfondsen

Inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van minister Koolmees (SZW) en de evaluatie van de Wet versterking pensioenfondsen wordt geleverd door de leden Prast (D66) en Postema (PvdA). Op verzoek van het lid Oomen-Ruijten (CDA) wordt de bewerking van de brief uitgesteld tot bekend is hoe de behandeling in de Tweede Kamer is verlopen en er aanvullende inbreng geleverd kan worden.

33.182, K

Voorbereidend onderzoek

Initiatiefvoorstel-Ten Broeke/Van Helvert Bescherming Koopvaardij

De commissie Justitie en Veiligheid stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 24 april 2018.

34.558

Hamerstuk

Voortgang energietransitie

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

34.627

Initiatiefvoorstel-Bisschop/Rog schrappen wettelijke grondslag  diagnostische toets

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt blanco eindverslag uit. Het wetsvoorstel kan als hamerstuk worden afgedaan.

34.598


Deel dit item: