Bijna 5000 bezoekers op Binnenhof op Open MonumentendagOpen Monumentendag 2019 heeft zaterdag 14 september 4.640 bezoekers naar de gebouwen van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Ridderzaal getrokken. Er was één gezamenlijke route uitgezet door de gebouwen van deze instituties, waarbij bezoekers onder meer de plenaire vergaderzalen van beide Kamers en die van de Ministerraad - de Trêveszaal - en de Ridderzaal konden bezichtigen.

In de Eerste Kamer liep de route door de zogenoemde Raad van State-gang - waar een fototentoonstelling in het kader van het Prinsjesfestival te zien was - via de plenaire vergaderzaal en de Hall langs de Gravenkamer en de Handelingenkamer binnendoor naar het ministerie van Algemene Zaken.

In gesprek met Eerste Kamerleden

In de plenaire vergaderzaal konden bezoekers in gesprek met acht Eerste Kamerleden die ieder een deel van de dag aanwezig waren. Daar werd ruim gebruik van gemaakt. Naast Voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) waren aanwezig de senatoren Toine Beukering (FVD), Paul Cliteur (FVD), Annemarie Jorritsma (VVD), Farah Karimi (GroenLinks), Jopie Nooren (PvdA), Bob van Pareren (FVD) en Loek van Wely (VFD).

Veel belangstelling voor stellingen

Bezoekers konden ook in gesprek gaan en stemmen over een drietal stellingen. De stelling 'De Eerste Kamer is volstrekt overbodig' werd door een overgrote meerderheid van de bezoekers afgewezen. Zeer veel steun was er daarentegen voor de stelling 'De Eerste Kamer moet slechte wetten kunnen terugsturen naar de Tweede Kamer'; de Eerste Kamer kan momenteel formeel alleen wetten aannemen of wegstemmen, niet (laten) aanpassen. Op de stelling 'De Eerste Kamer moet uit minimaal 50% vrouwen bestaan' werd het meeste gereageerd; het aantal voorstanders overtrof daar het aantal tegenstanders, maar in veel minder ruime mate dan bij de andere twee stellingen. Momenteel telt de Eerste Kamer 28 vrouwen en 47 mannen.


Deel dit item: