Nederlandse en EU-vlag in plenaire zaal Eerste Kamer



In de plenaire zaal van de Eerste Kamer staan sinds vandaag de Nederlandse vlag en de vlag van de Europese Unie. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn stond hierbij stil aan het begin van de eerste plenaire vergadering van de Eerste Kamer na het zomerreces. Vanuit de Kamer is aangedrongen op het plaatsen van beide vlaggen in de plenaire zaal.

Bruijn sprak van een historisch moment: "Het is de eerste keer dat onze nationale driekleur én de Europese vlag in de plenaire vergaderzaal staan. Zij symboliseren onze lotsverbondenheid én brengen meer kleur in de zaal."

De Voorzitter dankte daarnaast de Kamerleden die het initiatief namen voor het plaatsen van de vlaggen. Een motie van Kamerlid Faber (PVV), aangenomen op 22 februari 2022, riep op tot plaatsing van de Nederlandse vlag in de plenaire zaal. De senatoren Bredenoord (D66) en Vos (PvdA) bepleitten vervolgens om de vlag van de Europese Unie erbij te plaatsen. Dit voorstel kon rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

Overigens worden bij aanvang van elke vergadering van de Eerste Kamer zowel de Nederlandse als de Europese vlag gehesen op het pand van de Kamer, om na het sluiten van de vergadering weer te worden gestreken.


Deel dit item: