Aanpassing vergunningsstelsel aardwarmte aangenomen



De Eerste Kamer heeft vandaag een wijziging aangenomen van de Mijnbouwwet (35.531) waarmee het vergunningstelsel voor de opsporing en winning van aardwarmte wordt aangepast. De fracties van Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD, 50PLUS en de Fractie-Frentrop stemden voor het wetsvoorstel. De fracties van Fractie-Otten, PVV en FVD stemden tegen. De OSF was afwezig bij de stemming.

Moties

De Kamer sprak zich ook uit over een drietal moties.

Motie-Faber-Van de Klashorst (PVV) c.s. over geen toestemming geven voor het slaan van geothermie putten (35.531, G)

Over deze motie bleken de stemmen te staken. PvdD, GroenLinks, CDA, VVD en 50PLUS stemden tegen. Op 18 oktober 2022 wordt opnieuw gestemd over deze motie. Als dan de stemmen weer staken is de motie volgens het Reglement van Orde van de Eerste Kamer verworpen.

Motie-Faber-Van de Klashorst (PVV) c.s. over het altijd betrekken van drinkwateraspecten bij het proces van vergunningverlening voor geothermie (35.531, H)

Na stemming bij zitten en opstaan is deze motie aangenomen. ChristenUnie, CDA en VVD stemden tegen.

Motie-Faber-Van de Klashorst (PVV) c.s. over lokale overheden te verplichten een bindend advies uit te brengen tijdens de vergunningverlening voor geothermie (35.531, I)

Na stemming bij zitten en opstaan is deze motie verworpen. Fractie-Otten en PVV stemden voor.

De OSF was afwezig bij de stemming.

Achtergrond voorstel

Het voorstel introduceert specifiek voor de winning van aardwarmte een afzonderlijke vergunningenstructuur. Een bedrijf dat aardwarmte wil winnen, dient eerst een zoekgebied aan te vragen. Met deze zogenoemde "toewijzing zoekgebied aardwarmte" kan de vergunninghouder onderzoek doen naar de aanwezigheid van aardwarmte in de bodem. Voordat hij kan beginnen met de fysieke werkzaamheden (boren, testen en een eerste periode van winning) moet een startvergunning worden aangevraagd. Voor de daadwerkelijke exploitatie zal, tot slot, de initiatiefnemer een vervolgvergunning moeten aanvragen met het oog op de definitieve vaststelling van het winningsgebied en de winningsactiviteiten.



Deel dit item: